Konya'daki Transplantasyon 2016 Kongresi Sona Erdi

Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği’nin (TONKKD) Konya’da düzenlediği Transplantasyon 2016 Kongresi sona erdi.

Konya'daki Transplantasyon 2016 Kongresi Sona Erdi
Bu yıl 11.’si 13-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen programa, Konya Vali Yardımcısı Mehmet Ünal, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TONKKD Başkanı Uluğ Eldegez, TONKKD Yönetim Kurulu ve Kongre Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Konya Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Mehmet Atilla Şirin, Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci ile 450’nin üzerinde bilim adamı katıldı.

Programda dünyadaki sayılı isimlerden olan uzmanlar da sunum yaptı.

Transplantasyon sürecinin bir ekip çalışması olarak uluslararası boyutta yürütüldüğünü söyleyen NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, sürecin uluslararası düzeyde işbirliğinin en güzel kanıtı olarak karşılarında durmasından büyük mutluluk duyduklarını anlattı. Transplantasyon konusunda Konya’da da ciddi anlamda ekip çalışmaları yürütüldüğünü aktaran Rektör Şeker, “Allah kimseye dert verip derman aratmasın. Transplantasyon donorün ve cerrahın sevgisiyle yürütülen bir işlem. Bizler sevgi ile insanlara umut olmaya devam edeceğiz” dedi.

"Konya organ naklinde ciddi ilerleme kat etti"

11. Kongrenin Konya’da yapılmasından büyük mutluluk duyduklarını belirten İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci ise, kentin organ naklinde ciddi ilerleme kat ettiğini belirterek, “2007’de ilk defa bir kadavradan nakil yapıldı. Bu bizim için bir milat oldu. 2016’da 31 beyin ölümü geçekleşti ve 6 kadavra donörümüz oldu. 2016’da toplamda 31 nakil yapıldı” diye konuştu.

Küçükkendirci, NEÜ Meram Tıp Fakültesinin kendilerine ciddi destek verdiğini vurguladı.

Programın Yerel Organizasyon Komitesi’nde yer alan ve NEÜ Meram Tıp Fakültesi Başhekimi olan Prof. Dr. Ahmet Tekin, Amerika’dan gelen Şükrü Emre’nin “Treatment of HCC: Liver Resectıon vs Liver Transplantation” başlıklı konferansının oturum başkanlığını yürüttü. Türkiye’de organ nakli ile uğraşan hocaların ve ekiplerin hepsinin kongrede yer aldığını ifade eden Tekin, programın Konya için çok önemli olduğunu ifade ederek, “NEÜ Meram Tıp Fakültemizde organ nakilleri başarı ile yapılmakta. Bu kongrenin burada tertiplenmesindeki önemli etmenlerden biri de budur. Konya’yı onore etmek için burası tercih edildi. Dünyadaki otoritelerden biri olan Şükrü Emre de bize çok ciddi bilgiler aktardı. Program Konya’ya, burada yaşayan hastalara önemli katkılar sağlayacak çünkü çok ciddi fikir alışverişleri oldu” şeklinde konuştu.

“Dünyada ikinci sıradayız”

Türkiye’de yılda 4 bine yakın organ nakli yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Tekin, özellikle canlı vericili nakillerde dünyada ikinci sırada olduğumuzu söyleyerek, “Türkiye’nin bu anlamda dünyadaki yeri çok iyi. Konya’da da her yıl bir önceki yıla göre yüzde 10 ila 20 arasında nakil oranını artırmaktayız. Bu sene yılsonuna kadar 20 karaciğer 20 böbrek nakli yapılması hedefleniyor. Bu da bizim için sevindirici” dedi.

Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve katkı sağlayanlara teşekkür eden Tekin, organ nakli bekleyen hastaların Konya’da rahatlıkla tedavi olabilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu sözlerine ekledi.

“Toplam 145 merkezde nakil yapılıyor”

2016 yılı itibariyle 75 merkezde böbrek, 44 merkezde karaciğer, 14 merkezde kalp olmak üzere toplamda 145 merkezde her türlü naklin yapıldığını dile getiren TONKKD Başkanı Uluğ Eldegez, derneklerinin ana amaçlarından birinin Türkiye’de kadavradan organ bağışı sayısı artırmak ve dolayısıyla kadavradan insanlara organ dağıtmak olduğunu belirtti.

Türkiye’nin değişik bölgelerinde kongreler yaparak nakil konusunun algısal olarak insanlara ulaşmasını sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Eldegez, Konya’nın programa iyi ilgi gösterdiğini söyleyerek bu şehri tercih ettikleri için çok mutlu olduklarını vurguladı.
Kaynak: İHA