KESOB Başkanı Ahmet Övüç Açıklaması

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Ahmet Övüç, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun’un esnaflar için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

KESOB Başkanı Ahmet Övüç Açıklaması
KESOB Başkanı Ahmet Övüç, “6736 sayılı kanun geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe girdi. KESOB olarak geçtiğimiz haftalarda Vergi Dairesi Başkanını, SGK Başkanımızı ağırlayarak kanun hakkında üyelerimize bilgiler verdik. Vergi borcu olan esnaf ve sanatkar kardeşlerimiz bu ayın 31’ine kadar müracaatlarını edecekler. 6737 sayılı kanunda eski alacakların yapılandırabilecek. Esnaf arkadaşlarımız bu kanuna müracaat ettiklerinde eski faiz borçları silinecektir” dedi.

Aynı durumun SGK ve emlak vergilerinde de geçerli olduğunu kaydeden Başkan Övüç, “2 ayda bir ödeme şartıyla 36 ay taksitle esnafımız borçlarını ödeyecektir. 1 yıl zarfında 2 sefer ödememezlik yapılırsa, bu akit bozuluyor. Bu yapılandırmanın en iyi faydası, resmi kurumlarla iş yapan arkadaşlarımız birinci taksiti ödedikten sonra vergi borcu yoktur kağıdı alabilecekler. Aynı şey, SGK’da geçerlidir. Bu tür borçları olan arkadaşlarımız mümkün mertebe 1. Ayı geçirmeden ödemelerini yapmalarını istiyoruz. Bunlar esnaf arkadaşlarımızın kendi menfaatine olan çalışmalardır. Bizim esnaf ve sanatkarlar olarak aidat borçlarımızda hiçbir zammımız yok ve borçları 6 a taksite bölüyoruz. Esnaflar odalarından kayıtlarını alabilmeleri ve ihalelere girmeleri için 1. Taksiti ödedikten sonra arkadaşlarımıza odamız üyesidir belgelerini verebiliriz. ‘Borcun iyisi vermek, derdin iyisi ölmek’ diye bir atasözü vardır. Devletimiz bu borçları alır. Bu fırsatı iyi değerlendirerek bu kanundan faydalanmalarında fırsat vardır” ifadelerini kullandı.

Kredi kartı borçlarının yapılandırılmasını değerlendiren KESOB Başkanı Ahmet Övüç, “Kredi kartları borçları bankanın inisiyatifine göre 72 aya kadar yapılandırma yapılıyor ama iyi bir faizde alıyorlar. Esnaf arkadaşlarımızın imkanı varsa peşin ödemelerinde fayda var diye düşünüyorum. Şuanda resmi kuruma bir iş yapan arkadaşımız borcu yoktur kağıdı getirmeden alacağını alamaz. Bu bir fırsattır ve bu fırsatı değerlendirirlerse faydalarına olacaktır. Devletimiz bize elini uzatmış ve ‘Merhaba’ diyor. Bizde elimizi uzatalım ve ‘Merhaba’ diyelim” şeklinde konuştu.

KESOB tarafından esnaflara yaptırılan TOKİ hakkında bilgiler veren Başkan Övüç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizim iki tane inşaatımız var. İkisini bir yürütüyorduk ama inşaatın bir tanesinde mezar çıktı. Bu mezardan dolayı Anıtlar Yüksek Kurulu ve Çevre Kurulu bazı şeylere müsaade etmedi. Buranın yeniden haritalanmasını yaptık ve kümülüs olan yeri inşaatın içerisinden çıkardık. Bunlara uğraşırken biraz geç kalındı. Birinci etabımızın ihalesi oldu ve şuanda değerlendirme aşamasında. 10 güne kadar değerlendirmesi bitecek ve en kısa zamanda temelini atıp inşaata başlayacağız. Şimdiye kadar çıkan pürüzleri atlattık. Allah nasip ederse önümüzde ki aylarda temelini en güzel şekilde atacağız. Başlandıktan sonra 700 takvim günü içerisinde teslim edeceğiz. İnşallah hayırlı dualar alırız.”
Kaynak: İHA