FETÖ'nün 'Mahrem Hizmet Yapılanması' Deşifre Edildi

Kars'ta FETÖ'ye yönelik soruşturmada, örgütün Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgesindeki gizli yapılanması açığa çıkartıldı Söz konusu 2 bölgede 17 ili önce Erzurum, Trabzon, Van olarak üç alt bölgeye ayırarak her yere ayrı bir sorumlu belirlediği anlaşılan örgütün söz konusu sorumluları da 'Mahrem Hizmet Erzurum Bölgesi' adıyla tek çatı altında toplayıp gizli faaliyetler yaptığı belirlendi Örgüt sorumlularının, gizli yapılanması çerçevesinde faaliyetlerde bulunduğu, zaman zaman Erzurum'da toplantılar yaptığı ve örgütün alt sorumluların bu kentlerdeki faaliyetleri hakkında bilgileri bölge sorumlusuna aktarıldığı ortaya çıktı FETÖ'nün sözde imamlarından Y.Y'nin ifadesinden: 'Trabzon'daki sorumlu imama Trabzon, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Rize, Artvin illeri, Erzurum'a Erzurum, Erzincan, Bayburt, Kars, Ardahan illeri, Van'a ise Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Ağrı ve Iğdır illerinden sorumlu oluyordu. Trabzon, Van ve Erzurum'daki sorumlular illerdeki her şeyden haberdar olurlardı' '1725 Aralık sürecinden sonra cemaat içerisinde dağılmalar oldu. 15 Temmuz'dan sonra da bazı sorumlular il imamlarına talimat vererek cemaatle alakalı dijital bilgiler, kartlar, bilgisayarlar ve kitapların imha edilmesi talimatları verdi'

CÜNEYT ÇELİK - Kars'ta Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturmada, gizli yapılanması deşifre edilen örgütün Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgesindeki 17 ili 'Mahrem Hizmet Erzurum Bölgesi' adıyla tek çatı altında toplayıp gizli faaliyetlerde bulunduğu ortaya çıkartıldı.

Kars'ta FETÖ'nün darbe girişiminde yer alanların ortaya çıkarılması ve örgütün çökertilmesi için Kars Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen operasyonlar devam ediyor. Operasyonlar kapsamında gözaltına alınan FETÖ mensuplarının polisteki ifadelerinde ilginç detaylar ortaya çıktı.

Gözaltına alınan kişilerin ifadelerinden yola çıkılarak derinleştirilen soruşturmada, örgütün yapılanması hakkında önemli bilgiler elde edildi.

Soruşturmada örgütün yapılanma çalışmaları çerçevesinde, Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgesindeki 17 ili 'Mahrem Hizmet Erzurum Bölgesi' adı altında toplandığı ve bu bölgeye bağlı olan alt bölgeler oluşturduğu saptandı.

Bu yapılanmanın deşifre edilmemesi için özel çaba gösterdiği anlaşılan örgütün söz konusu mahrem bölgesine Erzurum'un yanı sıra Trabzon, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Rize, Artvin, Erzincan, Bayburt, Kars, Ardahan, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Ağrı ve Iğdır'ın bağlı olduğu deşifre edildi.

Bu yapılanmanın başına bir de sözde mahrem bölge sorumlusu getiren FETÖ'nün, 'kod' adı 'Yıldırım' olan bu sorumlusunun örgüt faaliyetleri çerçevesinde zaman zaman toplantılar düzenlediği belirlendi.

Soruşturmada, FETÖ'nün mahrem bölge sorumlusunun yaptığı toplantılara, örgütün sözde Trabzon alt bölge üniversite ve yüksek okul sorumlusu, Trabzon alt bölge lise sorumlusu, Erzurum alt bölge üniversite ve yüksek okul sorumlusu, Erzurum alt bölge lise sorumlusu ile Van alt bölge üniversite ve yüksekokul sorumlusu ve Van alt bölge lise sorumlusunun katıldığı tespit edildi.

Toplantılara katılan Trabzon, Van, Erzurum alt bölge sorumlularının, önemli bilgilerin yer aldığı flash bellek ile fotoğraf makinesi ve kameralarda kullanılan SD kartlarını ekmek arasına ve peçeteye saklayarak FETÖ'nün sözde Erzurum bölge sorumlusuna götürdükleri ortaya çıkartıldı.

- Darbe başarısız olunca mahrem bölge sorumlusu yurt dışına kaçtı

Ayrıca FETÖ'nün sözde 'Trabzon alt bölge sorumlusu'nun Trabzon, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Rize, Artvin'den, 'Erzurum bölge sorumlusu'nun Erzurum, Erzincan, Bayburt, Kars ve Ardahan'dan, 'Van bölge sorumlusu'nun ise Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Ağrı ve Iğdır'dan sorumlu oldukları belirtildi.

Örgütün bu alt bölge sorumlularının da 'Mahrem Hizmet Erzurum Bölgesi' sorumlusuna bağlı olduğu kaydedildi.

Örgütün sözde mahrem bölge sorumlusunun FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından ailesiyle yurt dışına kaçtığı belirlendi.

- FETÖ'nün sözde imamının itirafları

Kentteki FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve çıkartıldığı mahkemece tutuklanan FETÖ'nün sözde imamlarından Y.Y, ifadesinde, Kars'ın da aralarında bulunduğu 17 ilin Erzurum'da bulunan sorumlu 'bölge abisine' bağlı olduklarını itiraf etti.

Y.Y., Van, Trabzon, Erzurum il sorumlularının Erzurum'daki bölge sorumlusuyla toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade ederek, '17-25 Aralık sürecinden sonra cemaat içerinde dağılmalar oldu. 15 Temmuz'dan sonra da bazı sorumlular il imamlarına talimat vererek cemaatle alakalı dijital bilgiler, kartlar, bilgisayarlar ve kitapların imha edilmesi talimatları verdi.' dedi.

Erzurum'da bölge sorumlusunun himayesinde toplantı yapıldığını aktaran Y.Y., 'Trabzon'daki sorumlu imama Trabzon, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Rize, Artvin illeri, Erzurum'a Erzurum, Erzincan, Bayburt, Kars, Ardahan illeri, Van'a ise Van, Muş, Bitlis Hakkari, Ağrı ve Iğdır illerinden sorumlu oluyordu. Trabzon, Van ve Erzurum'daki sorumlular illerdeki her şeyden haberdar olurlardı. Onların da alt kademleri var her ilin üniversite, polis, esnaf sınıfları ayrı oluyor. Sohbet sorumluları diğer sohbet grubundakileri tanımazlar ve hiçbir zaman bir araya gelmezlerdi, herkes kendi grubundan sorumlu olur ve önemli bir durum olduğunda konu bir üst kişi ile görüşülürdü.' ifadelerini kullandı.

- FETÖ 'cemaattekileri' de fişlemiş

Y.Y, cemaat içerisinde farklı grupların olduğunu belirterek, 'Cemaatte 'üniversite' ve 'yüksek okul' diye adlandırılan kısımda gruplar B4, B5, A4 ve A5 olarak adlandırılırdı. A4, ara sıra sohbete gelen, hizmete köklü bağlı bulunmayan kişilerdir, bu kişiler himmet vermezler, sigara içme ve namaz kaçırma gibi kusurları olan kişilerdir. B5 de B4 gibi sohbete ara sıra gelenler ve bunların kötü alışkanlıkları olmayan kişilerdir. A4, hizmete bağlı himmet verir ama okey oynayan ve sigaraları olan kişilerdir. A5, hizmete tam bağlı, himmet verir ve hiç bir kötü alışkanlığı olmayan kişilerdir.' şeklinde konuştu.

Y.Y, 17-25 Aralık sürecinden sonra 'cemaat' içerisinde çözülmelerin başladığını ve bunu durdurmak için bölge sorumlusunun 'Şefkat Tokadı' bahanesiyle cemaatin içerisindeki çözülmeyi önlemeye çalıştıklarını belirtti.

Cemaattekilere çeşitli uyarılarda bulundukları aktaran Y.Y, 'Cemaatten ayrılan kişilere, ayrılmaları durumunda işlerinin rast gitmeyeceği, sıkıntı yaşayacaklarını gibi söylemlerle şefkat tokadı yiyecekleri beyanında bulunuluyordu. Hizmetin yarı yolda bırakılmayacağı ve zaman zaman sıkıntılar yaşanabileceği ancak hizmete devam edilmesi gerektiği konusunda uyarılar yapılırdı.' dedi.
Kaynak: AA