Libya'daki Olaylar

Ulusal Kurtuluş Hükümetinin başkent Trablus'ta yeniden çalışmalarına başladığı bildirildi.

Libya'nın başkenti Trablus'taki Ulusal Kurtuluş Hükümeti Başbakanı Halife el-Guveyl, hükümetinin Trablus'ta yeniden görevine başladığını duyurdu.

Guveyl, yaptığı yazılı açıklamada, Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bağlı Başkanlık Konseyi üyelerinin 30 Mart'ta başkent Trablus'a gelmesinin ardından siyaset sahnesinden çekilen hükümetinin yeniden görevine başladığını bildirdi.

Ulusal Kurtuluş Hükümetinin, ulusal güçleri birleştirmek için durmaksızın çaba harcayan meşru bir hükümet olduğunu belirten Guveyl, 'Hükümet, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, bankalara, mahkemelere, başsavcılık ofisine, başka bir hükümet meşru ve hukuki olarak devralmadıkça bütün mali işlerin ve yönetimin tasarrufunda olduğunu iletti.' ifadesini kullandı.

UMH'ye bağlı Başkanlık Konseyi tarafından görevlendirilen kişilerin tüm çalışmalarının durdurulduğuna değinen Guveyl, onların 'usulsüz işler yapmalarından dolayı' yargıya sevk edileceklerini aktardı.

Guveyl, hükümete bağlı tüm silahlı birliklere, 'olağanüstü hal ilan edilmesi ve ülkenin düşmanlarına karşı konulması için hazır olma' talimatı verildiği bilgisini de paylaştı.

Öte yandan, yerel medyada, Guveyl'in Trablus'ta Ulusal Kurtuluş Hükümetinin ofisinde bulunurken çekildiği fotoğraflara yer verildi.

UMH Başbakanı Faiz es-Sirac'ın da aralarında bulunduğu Başkanlık Konseyi üyeleri, 30 Mart'ta Tunus'tan deniz yoluyla başkent Trablus'a gelmişti.

Avrupa Birliği (AB) Konseyinden yapılan açıklamada, ülkede barış sürecine zarar verdikleri ve milli mutabakat hükümeti kurulmasına engel oldukları gerekçesiyle Libya Trablus Başbakanı Halife el-Guveyl, Milli Genel Kongre (MGK) Başkanı Nuri Ebu Sehmen ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih Kuveydir'in AB ülkelerine girişleri yasaklanarak, bu bölgede bulunan mal varlıklarının dondurulduğu ifade edilmişti.

Ulusal Kurtuluş Hükümeti de 6 Nisan'da 'ülkede kanın durması ve bölünmenin sona ermesi için' yürütme organı olarak yetkisini bıraktığını duyurmuştu.
Kaynak: AA