Küçükçekmece Kültür Sanat Sezonunu Karagöz'le Açtı

Küçükçekmece Belediyesi, 20162017 kültür sanat sezonu açılışını 19. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamında düzenlenen 'Karagöz'ün Dünyası' sergisi ve 'Karagöz Şarkıları' konseriyle gerçekleştirdi

Küçükçekmece Belediyesi, 2016-2017 kültür sanat sezonu açılışını 19. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamında düzenlenen 'Karagöz'ün Dünyası' sergisi ve 'Karagöz Şarkıları' konseriyle gerçekleştirdi.

Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen sezon açılış programında konuşan Küçükçekmece Belediyesi Başkan Vekili Besim Müftüoğlu, kültür sanat kalkınması ve halkın gelişmesi için yaptıkları faaliyetleri bu yıl da sürdüreceklerini belirterek, 'Yolculuğumuz bir temayı öne çıkararak sürüyor. Önümüzdeki yıl, Türk dünyasının önemli bir gölge oyunu, Karagöz'ü kutlamak için UNESCO tarafından hazırlık yapılıyor. Biz önceden hem Türk dünyasına, hem dünyaya Karagöz'ü hatırlatmak istiyoruz.' dedi.

Müftüoğlu, Karagöz'ün Türklerin geçmişinde uzun zamandır yer aldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

'Türklerin geçmişinde yer alan Karagöz gölge oyunu, zaman içerisinde evrilerek Memluklulara geçmiş. Yavuz Sultan Selim'in 1517 Ridaniye Zaferi'nden sonra başta Bursa ve İstanbul'umuza gelmiş, kamuoyuna sunulmuş, bir dönemin renkli kutusu. Tiyatronun, televizyonun geçmişteki ekseni bence Karagöz'dür. Sergide emeği geçen sanatçılara teşekkür ediyorum.'

Sezon boyunca belediye olarak birçok etkinlik düzenleyeceklerini aktaran Müftüoğlu, Devlet ve özel tiyatroların oyunlarını sahneleyeceklerini, konserler düzenleyeceklerini ve 3 kültür merkezinde periyodik etkinlikler yapacaklarını söyledi.

- 'Karagöz'e ilginin azaldığını düşünmüyorum'

'19. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali'ni organize eden İstanbul Karagöz Kukla Vakfı kurucusu ve başkanı, Karagöz sanatçısı Cengiz Özek ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, festival için hazırladığı 'Karagöz'ün Dünyası' sergisi ile belediyenin kültür sanat sezonunu açmasından mutluluk duyduğunu ifade etti.

Özek, şöyle devam etti:

'Sergide, Karagöz'ün göç yollarına, nerelerde oynadığına, imparatorluk sınırlarındaki sürecine ve dağarcığına uzanarak derinlemesine yer verdik. Karagöz figürlerinde neler yapılıyor konusunda kendi çalışmalarımla bilgi veriyoruz. Günümüz sanatçılarının resimleri ya da geçmişteki Mengü Ertel, Yurdaer Altıntaş, Nuri Abaç gibi önemli sanatçıların eserlerinin de yer aldığı, insanların Karagöz'e bakışını yansıtan bir sergi oldu.'

Sergide yüzde 90 kendi koleksiyonunun yer aldığını dile getiren Özek, 'Karagöz dünyada da var, özellikle Asya'da gölge oyunları var, onlardan da örnek vermemiz gerekir diye düşündük. Onların deri kuklaları nasıl yaptığını insanlar bilmeli. Sergiyi gezenler Karagöz hakkında geniş bir bilgi alırken, dünyadaki gölge oyunları üzerinde de bir fikir sahibi olacak.' diye konuştu.

Özek, Karagöz konusunda modern nitelikle hazırladığı oyunların bütün dünyada ilgi gördüğünü vurgulayarak, festivalin ardından Tayland, Kamboçya ve Hindistan'da turneye çıktığını belirtti.

İstanbul'da zengin sanat faaliyetleri düzenlendiğine değinen Özek, şunları söyledi:

'Karagöz'e ilginin azaldığını düşünmüyorum. Karagöz çalışmaları kendini duyurmakta zorlanıyor olabilir ama her çalışma kendini ayrı gösterir. Karagöz'ün yaşayabilmesi için daha modern kimlikli, günümüzle paralellik kurabilen, günümüz insanının hızını, temposunu yakalayabilen, internet çağının insanına koşturan bir yöntem kullanılmalı.'

Etkinlikte, Derya Türkan, Sokratis Sinopoulos, Serkan Bal, Fahrettin Yarkın, Dilek Türkan, Bekir Ünlüataer'den oluşan sanatçılar grubu da 'Karagöz Şarkıları' konseri verdi.

Konser öncesi dinleyicilere bilgi veren Derya Türkan, 'Karagöz hem tiyatro hem de müzik olarak önemli kültürümüzde. Ayrı ayrı karakterleri, çok kültürlülüğü temsil eden bir oyunumuz. Oyunların içerisindeki karakterlerin kendilerine ait şarkıları var, bu akşam bu şarkılardan örnekler sunacağız.' ifadelerini kullandı.

Konserde, Çelebi, Zenne, Arnavut, Arap, Tuzsuz Deli Bekir, Bebe Ruhi, Yahudi, Ermeni, Acem, Çingene gibi Karagöz gölge oyununda yer alan figürlerin şarkıları seslendirildi.

- 19. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali

Festivalde bu sene, 7 yerli oyun, 10 ülkeden 12 yabancı topluluk 15-30 Ekim tarihleri arasında performanslar sergileyecek.

Yerli gruplarda Meddah Yapım, Tiyatrotem, Cengiz Özek, Gösteri Sanatları Merkezi, Emin Şenyer ve Tiyatro Gülgeç, yabancı gruplarda ise Avusturya'dan Karin Schafer Figurentheater, Belçika'dan Vlinders Theater ve Co, Fransa'dan Cinemarionette ve MalaStrana Company, Hollanda'dan Ananda Puijk Companiy, İspanya'dan Jordi bertran ve Joan Baixas, İtalya'dan Pulcinella di Mare, Macaristan'dan MarkusZihhaz, Romanya'dan Tandarica Theatre, Singapur'dan Puppets and Mascots Specialists, Yunanistan'dan ise Antamapantahou grupları yer alacak.

Festival etkinlikleri Cennet, Sefaköy ve Atakent Kültür ve Sanat Merkezlerinde gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA