Ezine'de 'Zeytin Ve Zeytinyağı Sektör Kurulu' Toplantısı

Çanakkale Ticaret Borsası tarafından Ezine’de, 'Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Kurulu' toplantısı düzenlendi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ezine Meslek Yüksekokulu Konferans salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, zeytin ve zeytinyağının ülkenin ekonomik ve sosyal anlamda gelişmesinde ve nüfusun beslenmesi, tarıma dayalı sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, potansiyel yapısı ile ihracata yaptığı katkı, istihdam sağlaması gibi nedenlerle tarım ekonomisi açısında da önemli bir sektör olup önemli fonksiyonlar üstlendiğini söyledi.

Zeytinyağının Çanakkale bölgesinin altını niteliğinde olduğunu belirten Üzen, 'Bölgemizin nesilden nesile aktarılan kültürü. Çok önemli bir zenginliğimiz ve kültürel mirasımızdır. Borsamızın da önemli sektör kurullarındandır.

Ülkemizin önde gelen zeytinyağı ihracatçılarını bünyesinde barındıran Ege İhracatçı Birlikleri geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin Ekim 2015 - Eylül 2016 döneminde sofralık zeytinin ihracat fiyatında son 10 yılın üzerine çıkarak rekor kırılmıştır. Ülkemiz İspanya ve Mısır’ın ardından dünya üçüncüsü olduğu sofralık zeytin üretiminde sezon sonunda ihracat fiyatında rekora imza attı. Ortalama ihraç fiyatı, hem siyah zeytin hem de yeşil zeytinde 2 doların üzerine yükseldi. Sofralık siyah zeytinin ortalama ihraç fiyatı 2,06 dolar ile son 10 yılın en yükseği oldu.' diye konuştu.

Daha sonra, Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Kaleci tarafından birer sunum yapıldı.

Toplantıya Ezine Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ramazan Eren, Bayramıç Gıda,Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cahit Uydaş, Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Üyeleri Sinan Erdoğan ve Natık Civir ile Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Kurulu üyeleri katıldı.

Kaynak: AA