DİKA'nın 'Coğrafi İşaretler Projesi' Hayata Geçiyor

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından organize edilen ’TRC3 Bölgesi Coğrafi İşaretler Projesi’ için Mardin’in ardından Batman’da da toplantı gerçekleştirildi.

DİKA'nın 'Coğrafi İşaretler Projesi' Hayata Geçiyor
Sınırları belirli coğrafi alanlarda üretimi yapılan özgün tarım ve gıda ürünlerinin coğrafi işaret tescili alması amacıyla DİKA ve ilgili paydaşları ikinci kez bir araya geldi. Projenin hayata geçirilmesi için Mardin’de gerçekleştirilen ilk tanıtım toplantısının ardından ikinci toplantı Batman’da özel bir otelde yapıldı. Toplantıya Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak’tan oluşan dört ilin üniversiteleri, ticaret ve sanayi odaları, tarım müdürlükleri, ziraat odaları, GAP Teyap ile Harran Üniversitesi ve çeşitli meslek kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Coğrafi İşaretler Projesi’nin amacının TRC3 Bölgesi’nde Mardin, Batman, Siirt, Şırnak sınırları belirli coğrafi alanlarda üretimi yapılan özgün tarım ve gıda ürünlerinin coğrafi işaret tescili ile değerinin yükseltilmesi, ürünün özgünlüğünün korunması, üretim yapan çiftçi ile üretim ve pazarlama zinciri içinde yer alan aktörlerin gelirlerinin arttırılması yoluyla yerel kalkınmanın sağlanması olduğu belirtildi. Bu toplantıyla coğrafi işaret adayı olabilecek özgün tarımsal ürünlerin belirlenmesi, bu ürünlere coğrafi işaret alınması için gerekli teknik ve idari çalışmaların ilgili kurum, kuruluşlar ile işbirliği içinde yürütülmesinin hedeflendiği bildirildi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Sakar yaptığı sunumda coğrafi işaretli ürünlerin üretiminin korunması, ticaretinin geliştirilmesi, kırsal alanlarda ekonomik aktivitelerin sürdürülebilir hale gelmesi ve iç göçün engellenerek azaltılmasında alınacak patentlerin büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte bölgeye çeşitli ekonomik ve sosyal faydalar sağlamasının hedeflendiği dile getirildi.

Coğrafi işaret özellikle ürüne katma bir değer sağlayarak bazı ürünlerde yaklaşık olarak iki kat fiyat artışı sağlanacağı ve ayrıca coğrafi alan adıyla anılan ürün aynı zamanda ait olduğu bölgenin yerel kimliğini güçlendirerek bu kimliğin bir parçası olacağı belirtildi.

"Proje Şırnak Üniversitesi’nin değil, bölgenin ortak projesi"

Dicle Kalkınma Ajansı tarafından yapılan yazılı açıklamada; geçtiğimiz günlerde bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan konuyla ilgili haberlerde projenin Şırnak Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından geliştirildiği ifade edilen bilgiler yayınlandığı ve bunun gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Açıklamada, "Bu gerçeği yansıtmıyor. Proje ajans bölgesi olan Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinin ortak projesidir. Ayrıca projede emeği geçenlerin dört ilde yer alan üniversiteler, ticaret ve sanayi odaları, tarım müdürlükleri, ziraat odaları gibi çeşitli meslek kuruluşlarıdır" denildi.
Kaynak: İHA