Bakan Kaya, Engelli Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının katkılarıyla da sesli betimlemeli hale getirilen 15 Temmuz videosu gösterildi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: 'İşitme engelliler için işaret dili ve detaylı betimleme, görme engelliler için de sesli betimlemeyle birlikte videoyu daha kolay anlaşılır şekle getirdik. Engellilerimizin de o gece yaşananları videoyla birlikte kolay anlaması ve nesilden nesle aktarması için bunu yaptık' 'Bakanlık olarak, görme engelli vatandaşlarımıza yönelik hizmetleri hayatın başlangıcından itibaren ele alıyoruz'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının katkılarıyla da sesli betimlemeli hale getirilen 15 Temmuz videosuna ilişkin, 'İşitme engelliler için işaret dili ve detaylı betimleme, görme engelliler için de sesli betimlemeyle birlikte videoyu daha kolay anlaşılır şekle getirdik. Engellilerimizin de o gece yaşananları videoyla birlikte kolay anlaması ve nesilden nesle aktarması için bunu yaptık.' dedi.

Bakan Kaya, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Sosyal Politikalar Birimi Engelliler Koordinasyon Merkezi tarafından '15 Ekim Beyaz Baston Görme Engelliler Günü' dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, görme ve işitme engelli vatandaşlarla bir araya geldi. Sütlüce'deki İl Başkanlığında gerçekleştirilen programa Kaya'nın yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile il yöneticileri katıldı.

Programda Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının katkılarıyla da sesli betimlemeli hale getirilen 15 Temmuz videosu da ilk kez gösterildi.

Bakan Kaya, burada yaptığı konuşmada, yüreği vatan ve hürriyet sevgisiyle dolu, gazi bir milletin evladı olmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, 'Aziz milletimizi ve teşkilat mensuplarımızı, 15 Temmuz gecesi gösterdikleri cesaret ve kahramanlık için bir kez daha tebrik ediyorum.Milletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın çağrısıyla milli iradeye sahip çıkmış, silahlı teröristlerin darbe girişimini boşa çıkartmıştır. Gazi milletimiz, o gece Kurtuluş Savaşı'ndaki mücadele ruhunu kuşanmış, asker elbisesi giymiş işgalci hainlere karşı tarihi bir duruş sergilemiştir.' diye konuştu.

Engellilerin yaşadıkları sorunları, sadece kendilerinin değil, ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunu olarak kabul ettiklerini dile getiren Kaya, şunları kaydetti:

'Ülkemizde yaklaşık olarak en az bir engeli olan kişi sayısı 4 milyon 876 bindir. Bu, yüzde 6,9'luk bir orana tekabül etmektedir. Görme zorluğu yaşayanların oranı ise yüzde 1,4'tür. Yani 1 milyon 39 bin kişi.Bu kadar geniş bir toplum kesimine hizmet götürmek elbette bizim görev ve sorumluluğumuzdur.O nedenle, bin 500 maddelik engelliler hukukunu oluşturduk. Anayasa'nın 10’uncu maddesinde yapılan değişiklikle, engelliler için alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılamayacağı hükmünü getirdik.Kanun ve mevzuatlarımızın uluslararası standartlara uygunluğu için gerekli her türlü çabayı gösteriyoruz.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, görme engelli vatandaşlarımıza yönelik hizmetleri hayatın başlangıcından itibaren ele alıyoruz.'

Görme engelli bir kişi için en önemli konulardan birinin, erken müdahale ve erken eğitim olduğuna dikkati çeken Kaya, 'Engelli çocuklarımızın toplumdan dışlanmadan eğitim almasını, ihtiyaç duyan tüm engellilerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmasını sağladık.' dedi.

Bugün özel eğitim okullarında, özel eğitim sınıflarında ve kaynaştırma sınıflarında 288 bin 489 çocuğun bu özel eğitimden faydalandığını anlatan Kaya, 'Kişinin hiç kimseye bağımlı olmadan, kendi imkanları ile günlük işlerini yapabilir hale gelebilmesi, kabartma yazıyı okuyabilmesi, bilgisayarı ekran okuyucu programla kullanabilmesi, beyaz bastonla rahatça dolaşabilmesi için öncelikle bunların eğitimini alması gerekir.Daha ileri yaşta görme yetisini kaybeden görme engellilerimiz için özel olarak planlanmış rehabilitasyon merkezleri hizmet sunmaktadır.' şeklinde konuştu.

Bakan Kaya, engellileri hayata bağlayan en önemli konulardan birinin de istihdam olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

'2002'de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı, ağustos atamasıyla birlikte bugün 49 bin 264’e yükselmiştir. Bu sayının 9 bin 137'si görme engelli bireylerden oluşmaktadır.Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türkiye genelinde 'Gören Göz' uygulamasının genişletilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.Hükümetlerimiz döneminde, bakıma muhtaç tüm engelliler bakım hizmeti kapsamına alınmış, engellilere evde veya özel bakım merkezlerinde sunulan bakım hizmetinin ücretlerinin ödenmesi sağlanmıştır.Evde bakım hizmeti modelini yaygınlaştırdık. Bugün 160 bin yaşlımıza evde bakım desteği sağlıyoruz. Engellilerimiz de dahil olmak üzere evde bakım hizmetlerinden faydalanan toplam kişi sayısı ise 475 bin 452’dir.605 bin 394 kişiye engelli maaşı ödüyoruz.'

- AA tarafından hazırlanan video

Bakan Kaya, Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının katkılarıyla da sesli betimlemeli hale getirilen 15 Temmuz videosuna ilişkin olarak da şunları söyledi:

'15 Temmuz gecesi milletimiz omuz omuza vatanı ve bayrağı için canını ortaya koyarak tarihi bir gece yaşattı bize. Bu ülkeyi, hainlere fırsat vermeyerek, ülkemizi, bayrağımızı ve vatanımızı kimseye teslim etmeyeceğini gösterdi. O gece, yaşanan büyük tarihi zafer gerçekten, Kurtuluş Savaşı'nın ikincisi gibiydi. Bunun nesilden nesle aktarılması önemli. Bu arada Anadolu Ajansına teşekkür etmek istiyorum, dakika dakika darbe girişimi videosu güzel hazırlanmış. Bunun nesiller boyunca aktarılmasında da faydası olacağını düşünüyorum. Bu konuda birçok konuda kitaplar ve videolar hazırlanacak. Milletin o geceki tüm kahramanların kahramanlık öyküleri gerçekten, Çanakkale destanında okuduğumuz gibi destansı bir şekilde yazılacaktır diye düşünüyorum. 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü. Biz de engellilerimizle birlikte bir program yaptık. Videoyu engellilerimizin daha kolay anlayacağı şekle getirdik. İşitme engelliler için işaret dili ve detaylı betimleme. Görme engelliler için de sesli betimlemeyle birlikte daha kolay anlaşılır şekle getirdik. Engellilerimizin de o gece yaşananları videoyla birlikte kolay anlaması ve nesilden nesle aktarması için bunu yaptık. Bundan sonra bütün engellilerle ilgili yaptığımız etkinliklerde bu videoyu göstermeyi düşünüyoruz.'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da programda hükümetin engellilerle ilgili çalışmalarını anlattı. İstanbul'da 39 ilçedeki engelli vatandaşların bir araya geldiği programda yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Çalık, beyaz bastonun hikayesiyle ilgili bilgi verdi.

Çalık, 'Yüreklerimizdeki engelin kaldırılmasını canı gönülden diliyorum. Biz tohumları toprağa, engellileri topluma emanet ediyoruz. Bundan 14 yıl önce AK Parti iktidara geldiği günde, eski Türkiye'deki engellilerimizle ilgili anne ve babalarınıza durumu sorduğunuzda, evlerinden çıkarmakta ve sokaklarda dolaşmaktan imtina ettikleri evlatlarını bugün, engellileri bizim gururumuz ve başımızın tacı dedirttiler.' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Kaya tarafından görme engelli çocuklara Braille alfabesi ile yazılmış Kuran-ı Kerim'in yanı sıra beyaz baston ve çiçek takdim edildi. Bakan Kaya'ya da AK Parti İl Başkan Yardımcısı Habibe Çiftçioğlu tarafından el yapımı vazo hediye edildi. Programın sonunda Bakan Kaya, Çalık ve engelli çocuklar, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: AA