Venedik Komisyonu'ndan Polonya'ya Eleştiri

Komisyon, Polonya Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştiren yasayı kınadı.

Avrupa Konseyi'nin anayasal konulardaki danışma organı Venedik Komisyonu, Polonya Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştiren yeni yasayı kınadı.

Venedik Komisyonu, İtalya'nın Venedik kentinde düzenlenen toplantıdan sonra yayınladığı bildiride, Polonya Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştiren yasayı, 'Parlamentoya aşırı güç ve yargının üzerinde yürütme yetkisi' verdiği gerekçesiyle eleştirdi.

Polonya'da milletvekilleri, temmuz ayında Anayasa Mahkemesinin yapısında değişiklik öngören yasa tasarısının son aşamasını onaylamış, Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ağustos ayında muhalefetin ve Avrupa Birliği ülkelerinin tepkisini çeken yasa tasarısını imzalamıştı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Andrzej Rzeplinski, iktidardaki Kanun ve Adalet Partisi kökenli Cumhurbaşkanı Duda'ya, son aşaması onaylanan yasa tasarısını veto etmesi veya detaylı incelenmesi için mahkemeye göndermesi çağrısında bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesinin yargılama usullerinde ve üye yapısındaki değişikliklerin, Kanun ve Adalet Partisinin çıkarmak istediği yasalar ve izleyeceği politika için elini güçlendireceği değerlendirmesi yapılmıştı.

Yasa değişikliği muhalefetin sert tepkisine yol açmış, düzenlemeye karşı muhalefet partileri tarafından kitlesel gösteriler düzenlenmişti.
Kaynak: AA