UNESCO'nun Mescid-İ Aksa Kararı

Hamas ve Fetih Hareketi, UNESCO'nun Mescidi Aksa'nın Musevilikle bağı olmadığına ilişkin kararını memnuniyetle karşıladı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO), Mescid-i Aksa'nın Musevilikle bir bağı olmadığı yönündeki kararı, Hamas ve Fetih Hareketi tarafından memnuniyetle karşıladı.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, 'UNESCO'nun Musevilerin Aksa ile bağının bulunmadığına ilişkin kararı, doğru yönde atılan bir adım. Filistin halkının tüm haklarına kavuşması için uluslararası kurumların da gerekli diğer adımları atması gerekiyor.' denildi.

Bu tür kararların Filistin halkının toprakları ve kutsal değerleri üzerindeki haklarını teyit ettiği belirtilen açıklamada, Müslüman ülkelerin dayanışma içinde olup Filistin halkının yanında yer almasının, Filistin meselesi lehine uluslararası hareketliliği sağlayacağı vurgulandı.

Fetih Hareketi Sözcüsü Usame el-Kavasimi ise yaptığı yazılı açıklamada UNESCO'nun kararını, 'Filistin halkının başarısı' olarak değerlendirerek, 'Kararın önemi içeriğinden kaynaklanıyor. Kararda Museviliğin Mescid-i Aksa ve Kudüs ile hiçbir ilgisinin olmadığı belirtiliyor.' ifadelerini kullandı.

Kavasimi, söz konusu kararın Filistinli yöneticilerin yılmadan gerçekleştirdiği siyasi çalışmaların sonucunda alındığına işaret etti.

UNESCO Dışişleri Komisyonu'na sunulan karar tasarısı dün 6'ya karşı 24 evet oyu ile kabul edilmişti. İki üyenin katılmadığı oylamada 26 üye çekimser kalmıştı.

Mescid-i Aksa’nın Müslümanlıkla bağlantısına özellikle dikkat çekilen karar tasarısının gelecek hafta UNESCO'nun 58 üyeli yönetim kurulunda bir kez daha oylanması bekleniyor.
Kaynak: AA