TÜ'nün Biyoloji Bölümüne FEDEF'den Akreditasyon Sertifikası Verildi

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil Tarih ve Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) tarafından biyoloji bölümü lisans programına 2016-2021 yılları arasında 5 yıllık Akreditasyon Sertifikası, 10 Ekim’de Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’nde düzenlenen törenle verildi.

TÜ'nün Biyoloji Bölümüne FEDEF'den Akreditasyon Sertifikası Verildi
Törene Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, FEDEK Yönetim Kurulu Üyesi ve Değerlendirme Takım Başkanı Prof. Dr. Figen Kadırgan, Fen Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. Mustafa Telci, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Özlem Çetin Erdoğan ile Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe ve bölüm öğretim üyeleri katıldı.

FEDEK Yönetim Kurulu Üyesi ve Değerlendirme Takım Başkanı Prof. Dr. Figen Kadırgan, Trakya Üniversitesi’nin Türk yükseköğretimindeki yeniliklerinde ve değişimlerinde farkındalık oluşturduğunu ifade ederek, akreditasyonun neden önemli olduğunu, akreditasyon süreçlerinden ve bu süreçlerin bölümlere olan kazanımlarından bahsetti. Prof. Dr. Figen Kadırgan, FEDEK’i ve çalışma alanlarını tanıtarak, “2016 yılının Mayıs ayında alanında yetkin 4 kişilik bir FEDEK değerlendirme takımının kapsamlı olarak yaptıkları değerlendirme ziyareti sonrasında değerlendirme takımının sonuç raporu ile yetkinlik önerisi ve FEDEK’in ilgili kurullarının raporları sonucunda FEDEK tarafından Trakya Üniversitesi Fen Fakültesinin Biyoloji Bölümü lisans programına 5 yıl süreli akreditasyon verilmiştir. Programlarınızın değerlendirme sürecinde tüm akademik ve idari personeliniz ile FEDEK değerlendiricilerine katkıları ve destekleri nedeni ile ayrıca teşekkür ederiz. Başta Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Erol Okan, Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe’yi programlarını dünya standartlarına taşıdıkları, kalite kültürünü tüm öğrenci ve personelleri ile paylaşarak uyguladıkları için kutlarız. Bugün burada aldığınız değerlendirme belgesi sizleri diğer Fen Fakültesi programları arasında öne çıkartmakta, farkındalık oluşturmaktır” dedi.

Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe de, biyoloji bölümü olarak iki yıllık zorlu bir hazırlık sürecinden sonra 5 yıllık uluslararası bir akreditasyona hak kazandıklarını, FEDEK’ten bu akreditasyona sahip üniversitede ilk program, ülkemizde ise 7 programdan biri olduklarını belirterek, “Bölümümüzün öncelikli stratejik hedefi, akreditasyon süreci ile kalite kontrol mekanizmalarının işletimi ve sürekliliğini devam ettirerek tercih edilebilir mezunlar yetiştirmek ve daha kaliteli bilimsel ürünler çıkartmaktır. Akredite programlar sürekli iyileştirme yaklaşımına sahip, kalite güvence sistemlerinin işletildiği; şeffaf, hesap verebilir ve rekabetçi bir yapıyı sistemlerinde barındıran programlardır ve bu özellikleri uluslararası kalite güvencesi normlarının işletildiği bağımsız kurumlarca sürekli denetlenir. Akredite bölümlerden mezun öğrencilerin tercih edilmeleri şüphesiz bu bölümlerden mezun olanlara büyük avantaj sunmaktadır. Diğer yandan ülkemiz, 2001 yılında Bologna sürecine katılmıştır. Bu sürecin en önemli aşaması kalite güvence sistemlerinin oluşturulduğu akreditasyon süreci ve yükseköğretimde bir Avrupa boyutu geliştirmektir. Çağdaş, rekabetçi, yenilikçi ve evrilebilen bir eğitim-öğretim hizmeti sunmanın en iyi yolu kurumların akredite olabilmelerinden geçmektedir. Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü lisans programı da YÖK tarafından ulusal kalite güvence kuruluşu olarak tanınan FEDEK’ten 5 yıl süreyle akreditasyona hak kazanmıştır” dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise, “Üniversitemiz için tarihi bir an. Biyoloji Bölümü kendi isteği ile uzun süren çalışmalar sonucunda akreditasyon almaya hak kazandı. Çok önemli bir olaya öncülük ettiler. Bu öncü girişim tüm Üniversiteye örnek oldu. Biz, üniversitemizde tüm birimlerin akredite olmasını istiyor ve bu çalışmaları destekliyoruz. Üniversitemizde niteliği artırmak anlamında ilk defa akredite olan Biyoloji Bölümünü tebrik eder; öz güven ve gayretlerinden dolayı başta Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe’yi, bölüm öğretim üyelerini ve emeği geçen tüm idarecileri şahsım ve Üniversitem adına teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Akreditasyon Sertifikası, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve FEDEK Yönetim Kurulu Üyesi ve Değerlendirme Takım Başkanı Prof. Dr. Figen Kadırgan tarafından Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe’ye verildi.

Sertifika teslim töreninin ardından toplu olarak fotoğraf çekildi.
Kaynak: İHA