Saraybosna'da 'Sokollu Mehmed Paşa' Paneli

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Osmanlı sadrazamlarından Sokollu Mehmed Paşa'nın doğumunun 510. yılı dolayısıyla, 'Sokollu Mehmed Paşa ve Tarihte Sokollu Ailesi' konulu uluslararası panel düzenlendi

Osmanlı sadrazamlarından Sokollu Mehmed Paşa'nın doğumunun 510. yılı etkinlikleri kapsamında, memleketi Bosna Hersek'te 'Sokollu Mehmed Paşa ve Tarihte Sokollu Ailesi' konulu uluslararası panel düzenlendi.

Saraybosna Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü tarafından başkent Saraybosna'da düzenlenen panele, Bosna Hersek ve Türkiye'nin yanı sıra Macaristan, Almanya, İtalya, İngiltere ve Hırvatistan'dan uzman ve akademisyenler katıldı.

Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Adnan Kadric, panelde yaptığı konuşmada, ülkenin doğusundaki Vişegrad şehrinde bulunan tarihi Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü'nü örnek göstererek, 'Sokollu Mehmed Paşa ve ailesi, arkalarında son derece önemli eserler bırakmıştır. Bugün bu eserleri yeniden anımsamak için toplandık.' dedi.

Şarkiyat Enstitüsünde araştırmacı olarak görev yapan ve panelin organizasyon komitesi üyesi Elma Koric de panelde Sokollu Mehmed Paşa ve ailesinin Bosna Hersek tarihindeki önemini ele aldıklarını belirterek, panel sonunda ortak bir bildirinin yayınlanacağını söyledi.

Zagreb Üniversitesi Felsefe Fakültesi Öğretim Üyesi Nenad Moacanin ise Sokullu Mehmed Paşa'nın bölge için son derece büyük anlam ifade ettiğine değinerek, 'Sokollu, dönemin en önemli yöneticilerinden biriydi. Burada Sokollu'nun yaptıklarını her yönüyle ele alıyoruz.' dedi.

Gün boyunca sürecek panel kapsamında, 'Osmanlı'da Sokollu Mehmed Paşa ve Ailesi' ve 'Kanuni Sultan Süleyman döneminde Sokollu Mehmed Paşa'nın sadrazamlığı ve imajı: Sokollu Mehmed Paşa nasıl bilinmek isterdi?' konulu oturumlar düzenlenecek.
Kaynak: AA