Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Şiddet Olayları

BM İstikrar Misyonu: 'Ülkenin orta kesiminde yaşanan şiddet olaylarında 30 kişi öldü'.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) şiddet olaylarında 30 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

BM İstikrar Misyonundan (MINUSCA) yapılan yazılı açıklamada, 'Ülkenin orta kesimindeki Kaga Bandoro bölgesindeki eski Seleka silahlı grubunun üyeleri ile halk arasında önceki gün başlayan olaylarda, 18'i sivil 30 kişi öldü, 57 kişi yaralandı.' bilgisi verildi.

Açıklamada, sığınma kampına saldırmaya çalışan eski Seleka üyelerinden 12'sinin MINUSCA tarafından öldürüldüğü kaydedildi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada da olaylar sırasında, bölgedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşu binasının yağmalandığı duyuruldu.

Yerel yetkililerce olayların ardından yapılan açıklamada ise 6 kişinin öldüğü, 20'ye yakın kişinin yaralandığı bildirilmiş, eski Seleka grubundan bir kişinin önceki gün Kaga Bandoro'da hırsızlık yaptığı iddiasıyla bölge sakinleri tarafından öldürüldüğü ve arkadaşlarının intikamını almak isteyen grup üyelerinin misilleme amacıyla bölgeye saldırdığı ifade edilmişti. Bölge sakinlerinin gruba karşılık vermesiyle çatışma çıktığı aktarılmıştı.

Çeşitli siyasi parti ve silahlı grupları tek çatı altında toplayarak 2012'de kurulan Müslüman Seleka grubu aynı yıl, dönemin Devlet Başkanı Francois Bozize'yi, çıkardıkları ayaklanmayla iktidardan indirmişti.

Sonraki dönemde Seleka'da birlik ruhunun kaybolduğunu iddia eden bir kısım üye, 2014'te örgütten ayrılarak eski Seleka üyeleri adı altında toplandı. Bu grubun üyeleri şiddet eylemlerine devam ediyor.

Kaynak: AA