New York Borsası Yükselişle Kapandı

New York borsası, ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) gelen açıklama ve olumlu gelen makroekonomik veriyle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı.

Dow Jones Sanayi Endeksi 39,44 puan (yüzde 0,22) artışla 18.138,38 puandan, Standard & Poor's 500 Endeksi de 0,43 puan (yüzde 0,02) yükselişle 2.132,98 puandan kapandı. Nasdaq Teknoloji Endeksi de 0,83 puan (yüzde 0,02) değer kazanarak 5.214,16 puana ulaştı.

Haftalık bazda, Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,6, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 1, Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 1,5 düşüş kaydetti.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıklanan verilerine göre, perakende satışlar eylülde önceki aya göre yüzde 0,6 yükselerek 459,8 milyar dolar oldu. Son 3 ayın en iyi performansını gösteren atışlara yönelik beklenti de yüzde 0,6 artış yönündeydi.

Ayrıca Fed Boston Şubesi Başkanı Eric Rosengren'in bugün yaptığı açıklamada, Fed'in aralıkta faiz artırma olasılığını daha yüksek gördüğünü söylemesi, yatırımcıların piyasada alış ağırlıklı bir pozisyon almasına neden oldu.

Öte yandan, ABD'li uluslararası yatırım bankacılığı ve finansal hizmet şirketlerinden Citigroup, JP Morgan Chase ve Wells Fargo'nun bugün açıklanan bilançolarında bu yılki üçüncü çeyrek net karlarının düştüğü gözlendi.

Uzmanlar, söz konusu bankaların net karlarının yıldan yıla düşüş göstermesinin Standard & Poor's 500 ve Nasdaq Teknoloji endekslerinde satışa neden olduğunu, buna rağmen endekslerin günü az bir yükselişle tamamladıklarını ifade ediyor.

Kaynak: AA