MHP Grup Başkanvekili Akçay Açıklaması 'Milliyetçi Hareket Partisi Kapalı Kapılar Ardında Pazarlık Yapmaz'

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Erkan Akçay, MHP’nin konjonktürel hareket eden bir parti olmadığını belirterek, “Milliyetçi Hareket Partisi kapalı kapılar ardında pazarlık yapmaz; aksine kapalı kapılar ardında yapılan pazarlık ve kumpasları bozmuştur” dedi.

Akçay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında “MHP başkanlık sistemine destek verecek” yönündeki iddialara cevap verdi. Akçay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuşmasından örnekler vererek, “Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli, 11 Ekim Salı günkü grup toplantımızda ‘Cumhurbaşkanı’nın yasalara ve Anayasa’ya uymadığını, bunun çok mahsurlu ve tehlikeli olduğunu, bu tehlikenin bertaraf edilmesi’ gerektiğini söylemişti. Sayın Genel Başkanımız bu seçeneklerden en doğru ve sağlıklı olanın Cumhurbaşkanı’nın fiili başkanlık zorlamasından vazgeçmesi, yasa ve Anayasal sınırlarına çekilmesi olduğunu, Milliyetçi Hareket Partisi’nin de bunu istediğini söylemişti. Eğer Cumhurbaşkanı bunu yapmayacaksa ve AKP’nin gücü yetiyorsa, buna yönelik Anayasa değişikliğini Meclis’e getirebileceklerini ifade etmişti” ifadelerini kullandı.

Akçay, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin ‘başkanlık sistemini destekliyoruz’ sözlerini kullanmadığını söyleyerek, MHP’nin parlamenter sistemin devam ettirilmesinden ve güçlendirilmesinden yana olduğunu vurguladı. Akçay şunları kaydetti:

“Sayın Genel Başkanımızın grup toplantısındaki söylemleri ayan beyan ortadayken okuduğunu ve duyduğunu anlamayan PKK’nın hamisi ve CHP’nin Sözcüsü Selin Sayek Böke isimli şahıs, Sayın Genel Başkanımıza, partimize kin ve nefret dolu hakaretlerde bulunmuştur. Önce seviyesiz ve hakaretamiz bu sözleri kendisine aynen iade ediyoruz. Okuduğunu ve dinlediğini anlamayan anlayışı kıt ve kaba bu şahsiyet, öncelikle Sayın Genel Başkanımızın açıklamalarını iyi okumalı, düşünmeli ve anlamaya çalışmalıdır."

MHP’nin konjonktürel hareket eden bir parti olmadığını kaydeden Akçay şunları söyledi:

"Milliyetçi Hareket Partisi kapalı kapılar ardında pazarlık yapmaz; aksine kapalı kapılar ardında yapılan pazarlık ve kumpasları bozmuştur. PKK’nın sözcüsü anlayışı kıt ve şımardık bu şahsiyet, ABD elçisiyle kapalı kapılar ardında neler konuştuklarını açıklamalıdır. Selin Sayek Böke bu açıklamalarıyla 15 Temmuz sonrası Türkiye’de oluşan atmosferi idrak edemediğini göstermektedir. Selin Sayek Böke bu atmosferi bozmak için birilerinden talimat mı almıştır? Yoksa PKK’nın, HDP’nin ve ABD’nin truva atı mıdır."

Başkanlık sisteminin ayrıntılarına ilişkin olarak Akçay, “Nasıl bir Anayasa değişikliği getireceklerini henüz ortaya koymuş değiller. Sanırım kendi kafaları da oldukça karışık” diye konuştu.

Bahçeli’nin konuşmasının yorumlanmasına ilişkin ise Akçay, Bahçeli’nin sözlerinin açık olduğunu vurgulayarak, “AK Parti’nin de yanlış anlamamasını temenni ederiz. Hepinizin bunu anladığını tahmin ediyorum. 1 Kasım 2015 tarihinde başlatılan Anayasa süreci başkanlık sistemi ilgili anlaşmazlık sonucu akamete uğramıştı” değerlendirmesini yaptı.

Başkanlık sistemi teklif olarak gelirse tutumlarının en olacağı sorusuna ise Akçay, “Cumhurbaşkanı zaten başkan demek. Amerika’dan, Fransa’dan sağdan soldan modeller ithal etmeye gerek yok. Sayın Cumhurbaşkanı cumhurun başkanı demektir. Böyle unvan üzerinden kavram kargaşası, bu tartışmaları yürütmenin sağlıklı olmadığı kanaatindeyiz. Yasama, yürütme, yargı, kuvvetler ayrılığı yerine oturtan, onun dışında kuvvetler ayrılığını tehlikeye düşürecek hükümet sistemindeki birtakım düzenlemeler tartışılır, sağduyu içerisinde bu tartışmalar yürütülebilir” diye cevap verdi.
Kaynak: İHA