Dünya Beyaz Baston Günü

Bakırköy Belediyesi ve Görme Engelliler Derneği'nce yürüyüş düzenlendi.

Bakırköy Belediyesi ve Görme Engelliler Derneği'nce (GÖZDER), 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü dolayısıyla görme engelliler adına farkındalık oluşturmak için yürüyüş gerçekleştirildi.

GÖZDER üyeleri, görme engelli vatandaşlar ve yakınları, derneğin Bakırköy Zuhuratbaba Sokak'taki merkez binasının önünde toplandı.

Ellerinde Türk bayrağı ile 'Derneğimize Dokunma' pankartıyla 'Karanlık Dünyamızın Işığı Olun' yazılı afiş taşıyan katılımcılar, dernek önünden Cumhuriyet Meydanı'na yürümeye başladı.

Meydanda vatandaşlarla buluşan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu da görme engelli vatandaşların durumunu anlamak için göz bandı takarak ve eline de beyaz baston alarak yürüdü.

Etkinliğin ardından açıklamada bulunan Kerimoğlu, kamu yönetici ve sivil toplum örgütlerinin, engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak için çalışmaları gerektiğini söyledi.

Kerimoğlu kendileri açısından engelin, elde, ayakta, kulakta ve gözde olmadığını, engellilere uzanmadığı ellerde, koşmayan ayaklarda olduğunu dile getirdi.

GÖZDER adına açıklamada bulunan Nazan Ekinci ise 'Beyaz baston, bağımsızlığımızın, toplumsal yaşama katılmamızın aracı ve simgesidir. Kentsel mimarinin erişilmezliği beyaz bastonumuzla eğitim, sağlık hizmetlerine, çalıştığımız işe kısaca toplumsal yaşama katılımımızı engellemektedir.' dedi.

Ekinci, engelliler yasasında 2005'te bu konuda düzenlemeler yapılmasına rağmen bu sorunun halen çözülemediğini ifade etti.

Eğitim hakkının her görme engelli vatandaşın temel hakkı olduğunu vurgulayan Ekinci, 'Görme engelliler okulları kaynaştırma eğitimi gerekçesiyle kapatılmaya çalışılmakta, alt yapısı hazırlanmayan, engelsizlerin gittiği, ihtiyaçları karşılanmaktan uzak okullarla eğitim hakkı doğru bir şekilde kullanılmamaktadır.' diye konuştu.

Ekinci, GÖZDER üyeleri olarak toplumsal yaşama etkin hak ve sorumluluklarla eşit bireyler olarak katılımlarının önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini dile getirdi.

Açıklamanın ardından Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu, görme engelli vatandaşlara beyaz baston hediye etti.

Kaynak: AA