Çin'de Hava Kirliliği

Ülkenin kuzeyinde sarı alarm verildi.

Çin’in kuzey bölgelerinde hava kirliliği nedeniyle sarı alarm verildi.

Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi (NMC), sarı alarmın Şandong ve Liaoning eyaletlerinin yanı sıra başkent Pekin’i de kapsadığını bildirdi.

Merkez tarafından yapılan açıklamada, havadaki zararlı parçacık miktarını ölçen PM 2,5 oranının 200 ile 300 arasında değiştiği belirtildi.

Hava kirliliği nedeniyle bazı bölgelerde görüş mesafesi 500 metreye kadar düştü.

Havadaki zararlı parçacık miktarını ölçen PM 2,5 oranı, geçen yıl Pekin'de birkaç kere 500'ü aşmış ve alarm seviyesi sarıdan turuncuya yükseltilmişti. Bu oran, Dünya Sağlık Örgütünün kabul ettiği güvenilir eşik olan 25'in yaklaşık 20 katı. Çin'de hava kirliliği alarm sisteminde, mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere dört aşama uygulanıyor. 2022'de Pekin'de Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Çin hükümeti, hava kirliliği sorununu çözmek için harekete geçmiş, kömür kullanımına sınırlama getirmişti.

ABD'nin California eyaletindeki Berkeley Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma da her yıl 1,6 milyon Çinlinin hava kirliliğinin neden olduğu kalp ve akciğer hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini ortaya çıkarmıştı.

Kaynak: AA