Boeing Global Tedarik Ağında Türkiye'nin Payını Büyütmeyi Hedefliyor

Boeing , SAHA İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği ile işbirliği içinde Boeing-SAHA İstanbul Havacılık Tedarikçi Zirvesi düzenledi. Zirvede Türkiye’nin Boeing Global tedarik ağındaki payı ve hedefleri konuşuldu.

Boeing Global Tedarik Ağında Türkiye'nin Payını Büyütmeyi Hedefliyor
Türkiye’den daha fazla firmanın Boeing’in global tedarik zincirine dahil olması için fırsat sağlamak, Boeing’in ürün performansı ve finansal anlamda karşılanabilirliğinin yanısıra, Türkiye’deki havacılık sektörünün uzun vadedeki gelişimine katkıda bulunmak amacıyla Boeing , SAHA İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği ile işbirliği içinde Boeing- SAHA İstanbul Havacılık Tedarikçi Zirvesi düzenledi.

Zirveye çoğunluğu hâlihazırda Boeing tedarikçisi 100’den fazla şirket katıldı.

Slayt gösterimiyle başlayan zirvede katılımcılar yapılan çalışmaları anlattı.

“Boeing’in Türkiye’ye özel bir ilgisi var”

THY Genel Müdürü Temel Kotil, Boeing ile yapılan çalışmalara dikkate çekerek yaptığı açıklamada, “Havacılıkla, uzayla ilgili üretim yapan tasarım yapan ne kadar Türk firması varsa Boeing bu işin başındaki genel müdürüyle bir araya geliyorlar. Boeing ekibi geldi, ne yapabiliriz? Türkiye’ye daha çok ne iş verebiliriz. Alt yüklenici olarak burada firma buradaki firmaları nasıl kulanızı diye görüşme başladı, başlıyor şuanda. Açılış konuşmaları yapıldı az önce her konuşmacı şunu söyledi; ‘Boeing bizim burada verebilecek odamız var. Gelsin buraya, Boeing olarak da bir firma olarak yerleşsin.’ Boeing Türkiye’ye özel bir ilgisi var. Üretim de yaptırıyor. Yılda neredeyse 160 milyon dolarlık iş veriyor Türkiye’ye ama biz diyoruz ki sahada bir sıfır eksik yani 160 milyonu 1 milyar 600 milyon yapalım” şeklinde konuştu.

Boeing Tedarik Yönetimi, Uçak, Yapısal ve Malzemeler Başkan Yardımcısı John Byrne yaptığı açıklamada, “Burada çok müşterimiz var. Trafik büyümesi fırsatı Türkiye’de oldukça ilerleme gösteriyor. Herkes bu pazarın parçası olmak istiyor. İkmal üssü açısından imkan ve kapasite burada var. Diğer tedarikçiler ihtiyaçlarımızı yavaş yavaş üretiyor. Araştırma ve çalışmalar sürüyor. Eğitim mevcut teknolojideki yenlikleri kullanıyor. Bu nedenle işimizin büyümesi için Türkiye’deki fırsatlarımızı görmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SAHA İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği Hasan Büyükdede, Boeing ile Türk Hava Yolları arasında uzun bir çalışma sürecinin olduğunu belirterek, “200’ün üzerinde de Türkiye’de uçakları var. Bizim gayemiz sadece uçak almak değil, uçak sektöründe de uçak endüstrisinde de bir yer edinmek istiyor. Bugün insansız hava araçlarımızı yapabiliyoruz. Bundan 100 yıl önce uçaklarımızı yapabiliyorduk. Bugün yeni nesil bu uçakların parçalarının öncelikle Türkiye’de yapılmasını hem Boeing’e hem Airbus’a, hem dünyada bunları kullanan ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayacak yan sanayileri Türkiye’de oluşmasını, Türk sanayicilerinin uçak endüstrisini, uzay endüstrisini daha yakın gelmelerini sağlayacak bir sistem düşünüyoruz. Onun için bugün Boeing yetkilileri ile biraraya geldik. Boeing dünyanın her yerinden milyonlarca parça satın alıyor” dedi.

“İki projeyi 3 yıl süreyle yürüteceğiz”

SAHA İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği Genel Sekreteri İlhami Keleş ise “Firmaların altyapılarını geliştirmek, dünyada firmalarımıza pazar bulmak için bir takım çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaların önemlilerinden birisi ekonomi bakanlığımızın bizim gibi kümelere, birliklere, gruplara vermiş olduğu Uluslar arası bir rekabeti geliştirme proje destekleri mevcut. Biz 45 firmamızla, yani 23+21 olmak üzere iki grup halinde iki tane Uluslar arası rekabeti geliştirme projesini birden başlatıyoruz. Bu yönüyle de firmalarımızın hem havacılığa bir şey üretmeleri için altyapı ihtiyacı duydukları AS9100 yeteneğini kazandırmak, aynı zamanda da uluslararası alanda da kendilerine pazar bulmalarını, yer bulmalarını sağlamak maksadıyla bu iki projeyi 3 yıl süreyle yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA