Avrupa Konseyi'nde 15 Temmuz Fotoğrafları Sergisi

AA’nın Avrupa Konseyi’nde açılan ve 15 Temmuz FETÖ’nün darbe girişimi ve sonrasını gözler önüne serdiği fotoğraf sergisi büyük ilgi gördü.

Anadolu Ajansı muhabirlerinin objektifinden Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi ve sonrasını anlatan fotoğraf sergisine, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyeleri, Avrupa Konseyi çalışanları ve AKPM Genel Kurulu’nu izlemek için Strazburg’da bulunan sivil toplum temsilcileri büyük ilgi gösterdi.

Strazburg’da bugün sona eren ve 47 ülkeden parlamenterlerin katıldığı AKPM Sonbahar Dönemi Genel Kurulu boyunca sergilenen '15 Temmuz 2016’da Türkiye’de Ne Oldu?' başlıklı sergiyle, FETÖ’nün darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmeler yansıtıldı. Açılışı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve AKPM Başkanı Pedro Agramunt tarafından yapılan sergiyi Fransa’da yaşayan Türkler de ziyaret etti.

Serginin hazırlık çalışmaları ve açılış töreni için Strazburg’a gelen AA Yönetim Kurulu Üyesi Ali Türker Pirtini, 'AA olarak Türkiye’de ve yurtdışında önemli merkezlerde 15 Temmuz’un daha iyi anlaşılması için sergiler açtık. Darbe girişimini ilk kınayan ve Türkiye’nin yanında olduğunu açıklayan Avrupa Konseyi de bizim için oldukça önemli bir merkez.' değerlendirmesini yaptı.

Pirtini, 'Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun da açılış töreninde hatırlattığı gibi, Türk halkının kahramanlığını, Türk demokrasisi ve anayasal kurumlarına yapılan saldırıyı daha iyi anlayabilmek için, o gece ve sonrasının fotoğraf ve video görüntülerini sergiledik, fakat gönül ister ki tüm parlamenterler Türkiye’ye gelsin ve bu yerleri ziyaret ederek bizzat görsünler.' şeklinde konuştu.

Serginin açılışına Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Avrupa Konseyi’nin iki üst yöneticisinin katılımının, Türkiye’ye verilen desteği gözler önüne serdiğini belirten Pirtini, 'Türkiye hakkında yapılmaya çalışılan karalama kampanyalarının da böylelikle engellendiğini' söyledi.

Pirtini, 'Anadolu Ajansı olarak hem halkımızın hem de tüm dünyanın doğru bilgilendirilmesi konusunda hassasiyet gösteriyoruz. 15 Temmuz darbe girişimini konu alan sergimizi Avrupa’nın başkenti sayılan Strazburg’da açarak Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin temsilcileri ve diplomatlarına muhabirlerimizin çektiği fotoğrafları direk ulaştırmış olduk. 47 ülkenin parlamenterleri bu kareleri gördükten sonra ülkelerine dönecek. Bizim için oldukça önemli ve memnun edici bir sergi oldu. Açılışının Sayın Çavuşoğlu, Sayın Jagland ve Sayın Agramunt tarafından yapılması da sergiye olan ilgiyi artırdı. Başta Avrupa Konseyi Nezdinde Daimi Temsilciliğimiz ve AKPM Türkiye Delegasyonumuz olmak üzere, emeği geçen ve desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum.' ifadelerini kullandı.

15 Temmuz gecesi ve sonrasını kronolojik bir şekilde anlatan 24 kare video görüntülerden oluşan sergi, Avrupa Konseyinin ardından yurtdışında uluslararası kuruluşlarda ve sivil toplum kuruluşları öncülüğünde birçok merkez ve galeride sergilenmeye devam edecek.
Kaynak: AA