5. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) evsahipliğinde 5. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu yapıldı.

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından düzenlenen sempozyumda ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, üniversitedeki bilgilerin sanayiye aktarılması gerektiğini belirtti.

Üzümsü meyveler konusunda uzman olmayan kişilerin zirai ilaç kalıntıları ile ilgili gerçek dışı açıklamalar yaptığını ifade eden Elekcioğlu, ilaç kalıntısı olmadan usulüne uygun çilek üretiminin mümkün olduğunu, çiftçilerin eğitimi ve denetimlerle bu sorunun aşılacağını kaydetti.

Her yıl tarım ilaçlarının yeniden ele alınarak düzenlendiğine ve önemli olanın tarım ilaçlarının usulüne uygun olarak kullanılması gerektiğine dikkat çeken Elekcioğlu, 'Bundan 10 yıl önce bin etkili madde varken günümüzde bu sayı 300’lere kadar düştü. Bakanlık gelişmiş ülkelerin yasakladığı ilaçları anında yasaklıyor. Önemli olan tarım ilaçlarının usulüne uygun olarak kullanılması' ifadelerini kullandı.

ÇÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nürgül Türemiş de üzümsü meyvelerin insan sağlığı açısından son derece önemli olduğunu, antioksidan içerikleri nedeniyle büyük oranda rağbet gördüğünü belirtti.

Üzümsü meyvelerin en önemlilerinden birinin çilek olduğunu hatırlatan Türemiş, Türkiye’nin 3. sırada olduğu çilek meyvesinin sadece insan sağlığı açısından değil aynı zamanda pasta, dondurma, meyve suyu, reçel, marmelat ve hatta kozmetik sanayinde bile önemli yeri olduğunu kaydetti.

Silifke Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Yaltır da üniversite ve araştırmacıların fikirlerini özel sektörün bir yere taşıması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA