'Piyasada Kullanılan 3 Üründen Biri Güvensiz'

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından ‘Ürün Güvenliği Haftası’ kapsamında ‘Gaz Yakan Cihazlar ve Elektrikli Ev Aletleri’ konulu konferans düzenlendi. Şube Başkanı Suat Türkan, ülke genelinde kullanılan 3 üründen birinin güvensiz olduğunu söyledi.

'Piyasada Kullanılan 3 Üründen Biri Güvensiz'
10-16 Ekim tarihleri arasında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan Ürün Güvenliği Haftası kapsamında Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü Konferans Salonunda ‘Gaz Yakan Cihazlar ve Elektrikli Ev Aletleri’ konulu konferans düzenlendi.

Açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Suat Türkan, her yıl Ekim ayının ikinci haftasında düzenlenen Ürün Güvenliği Haftası kapsamında, il genelindeki okullarda Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile ortaklaşa, animasyon film gösterileri yapacaklarını söyledi.

Ayrıca Organize Sanayi Bölgesinde, sanayicilere yönelik olarak, gaz yakan cihazlar ve elektrikli ekipmanlar konusunda bilgilendirme toplantıları yapılacağını ifade etti.

Türkiye genelinde denetimlere başladıklarını ve 9 aylık dönemde denetlenen 94 bin ürünün 32 bininin güvensiz olduğunu kaydeden Türkan, “Vatandaşlarımızın günlük hayatta kullanmış olduğu asansörlerden ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan evlerimizde kullandığımız su ısıtıcılarına kadar birçok ürünler bakanlığımızın denetimi kapsamındadır. Biz de il müdürlüğü olarak ilimizde gerek 3 organize sanayi bölgesinde gerek OSB dışındaki firmalarla daha çok bilgilendirme amaçlı denetimlere başladık. Bugüne kadar yapmış olduğumuz denetimlerde daha çok firmaları bilgilendirme, üretmiş oldukları sanayi ürünlerinin teknik dosyalarının hazırlanması konusunda karşılıklı bir istişare şeklinde geçti. Fakat son zamanlarda ürünün güvenliliği konusunda çeşitli muayeneler yapılmaya başlandı. Yapılan bu test ve muayeneler neticesinde gerekiyorsa idari işlemler tesis ettirilmekte. Birçok sanayicimiz bizim uygulamış olduğumuz yaptırımlar sonucu sıkıntıya düştü ama sizler bir konuda üreticisiniz, kullanmış olduğunuz emtiada tüketici pozisyonundasınız. Bir taraftan sizlerin ürünlerinizi denetlerken diğer taraftan da sizin kullanmış olduğunuz ürünleri denetleyerek ortak bir çalışma alanı içerisine girmiş bulunmaktayız. Bakanlığımızca yapılan piyasa gözetimi denetiminin ilk 9 ayında 94 bin 120 farklı marka ve model ürün denetlendi 81 il ve bakanlık merkez teşkilatı tarafından. Bu ürünlerin 32 bini, yaklaşık yüzde 30’u güvensiz bulundu. Çok büyük rakam bu. Bazı ürünlerde bu güvensizlik oranları yüzde 70-80’lere kadar ulaşmakta. Bizim yapmış olduğumuz denetimlerde özellikle asansörlerde güvensizlik oranları yüzde 70’lere, makinelerde de aynı şekilde, ithal ürünlerde yine aynı şekilde yüksek oranlara tekabül etmekte ama Türkiye genelindeki 94 bin üründen 32 bininin güvensiz olması piyasa dolaşan her 3 üründen bir tanesinin güvensiz olduğu manasına geliyor.” şeklinde konuştu.

Türkan, Türkiye genelinde bu süreçte uygunsuzluklar için 6 milyon 500 bin lira civarında idari para cezasının uygulandığını sözlerine ekledi.

Toplantı, Betül Şahin tarafından verilen sunum ile devam etti.
Kaynak: İHA