MÜMSAD Başkanı Yurdagül Açıklaması

'Trans yağın margarinlerden uzaklaştırılmasında Türkiye margarin endüstrisi örnek oluşturmaktadır. Türkiye'de 9 yıldan beri modern teknolojilerle üretilen margarinlerde trans yağ bulunmamaktadır'

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, trans yağın margarinlerden uzaklaştırılmasında Türkiye margarin endüstrisinin örnek oluşturduğunu belirterek, 'Türkiye'de 9 yıldan beri modern teknolojilerle üretilen margarinlerde trans yağ bulunmamakta, ambalajlarında 'trans yağ içermez/yoktur' logosu yer almaktadır.' dedi.

Yurdagül, kentteki bir otelde düzenlenen 'Gıdada Bilgi Kirliliğine Son' başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, uzman olmayan kişilerin margarin hakkındaki negatif söylemlerinin kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini söyledi.

Hem tüketici hem de sağlık sektörü çalışanlarının oda sıcaklığında katı görünen margarini 'doymuş yağ', diğer sıvı yağları ise 'doymamış' olarak kabul ettiğini dile getiren Yurdagül, 'Oysa doğada bulunan bütün yağlar hem doymuş hem de doymamış yağ asitleri içerir. Tereyağı yüzde 60-65'lik oranıyla doymuş yağ asidi açısından en zengin yağdır. Ayçiçek yağı yüzde 11, mısır yağı yüzde 13, zeytinyağı yüzde 15-17 arasında, kase margarin ise yüzde 15 civarında doymuş yağ içerir. Doymuş yağ içeriği olarak aynı miktar zeytinyağı ve kase margarinin hiçbir farkı yoktur.' diye konuştu.

- 'Türkiye'deki margarinlerde trans yağ yok'

Türkiye'de üretilen margarinlerde trans yağ oranı yüzde 1'in altında olduğu için 'trans yağ yoktur' beyanı yapılabileceğini savunan Yurdagül, şunları kaydetti:

'AB'de henüz ortak bir karar yok, yüzde 2'nin altı konuşuluyor. ABD kısmi trans yağın kaldırılacağını, bunun için de 3 yıllık bir geçiş süresi olarak 2018'e kadar zaman tanınacağını beyan etmişti. Gururla söylüyoruz ki trans yağ konusunda Türkiye, AB ve ABD'den çok daha ileridir. Trans yağın margarinlerden uzaklaştırılmasında Türkiye margarin endüstrisi örnek oluşturmaktadır. Türkiye'de 9 yıldan beri modern teknolojilerle üretilen margarinlerde trans yağ bulunmamakta, ambalajlarında 'trans yağ içermez/yoktur' logosu yer almaktadır.'

Yurdagül, 147 yıllık bir geçmişi olan margarinin Türkiye'de tamamen bitkisel yağlardan üretildiğini belirterek, 'Türkiye'de üretilen margarinler yüzde 100 bitkisel bazlı olduğundan kolesterol içermez. Ayrıca kase margarinlerin yağ içeriği yüzde 60, paketlerin ise yüzde 70'tir. Bu nedenle aynı miktar margarin, sıvı yağlara göre yüzde 30-40 daha az enerji verir. Amerikan Kalp Derneği ve Avrupa Kardiyoloji Birliğinin sağlık rehberlerinde de margarin, alternatif bir yağ olarak öneriliyor.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA