KOSGEB İle Hayalindeki İşi Kurdu

Çınarcık ilçesinde KOSGEB ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) iş birliğiyle 'KOSGEB ile hayalindeki işi kur' adlı girişimcilik kursu eğitimlere başladı.

Çınarçık ilçesinde Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) iş birliğiyle 'KOSGEB ile hayalindeki işi kur' adlı girişimcilik kursu açıldı.

Çınarcık Belediyesi Meclis Salonunda verilen uygulamalı girişimcilik eğitimlerine, 28 kursiyer katıldı. KOSGEB tarafından Uygulamalı Girişimcilik sertifikasını almaya hak kazanan girişimcilere 50 bin lira hibe, 100 bin lira da kredi desteği verilecek.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası KOSGEB Temsilcisi Bülent Arıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çınarcık'ta ilk defa işini kurmak isteyen girişimcilere yönelik uygulamalı girişimcilik eğitimlerinin verildiği söyledi.

Eğitim ve hibeler hakkında bilgi veren Arıcı, şunları kaydetti:

'Çınarcık'ta işini kurmak isteyen erkek ve kadın girişimci adaylara devletin sağladığı 50 bin lira hibe 100 bin lira da kredi olmak üzere 150 bin liralık desteği almadaki gerekli olan iş planını hazırlama konusunda kursiyerlere eğitim veriyoruz. 32 saatlik eğitimi tamamlayan, devam zorunluluğu olan eğitimlerde sertifikasını almaya hak kazanan girişimcilerimiz, işlerini kurdukları takdirde KOSGEB’den 50 bin lira hibe ve 100 bin lirası faizli kredi olarak yararlanma imkanı doğacaktır. Şu an da Yalova'da 148 işletme bu destekten faydalandı. Çok güzel örnek girişimci adaylarımız var. Bu girişimci adaylarımızı da 3 yıl boyunca takip ediyoruz. Kısa, orta ve uzun vadede gelişmelerini inceliyoruz. Destek kapsamında almış olduğu makinelerin KOSGEB tarafından kontrolleri yapılıyor.'

Daha önce asgari ücretle çalışan girişimcilerin işini kurmasıyla sigortalı işçi çalıştırır hale geldiğini hatırlatan Arıcı, 'Başarılı bir şekilde devam ettirdiler. Bunlar ayrıca KOSGEB’in diğer desteklerinden de faydalanabiliyorlar. Devletin bu desteği çok güzel, kurstaki eğitimdeki arkadaşlarımıza da anlattım. Kafasında mutlaka bir iş planı olan, iş açmak isteyenler mutlaka bu destekten faydalanmalıdır. Yalova’mızda bu uygulamalı girişimcilik eğitimleri sıklıkla yapılıyor. Genelde büyük şehirlerde katılmak biraz zor olabiliyor, destek almak süreci biraz uzuyor.' diye konuştu.

Uygulamalı girişimcilik eğitimine katılan Sevda Bacak yıllardır sezonluk işlerde çalıştığını, girişimcilik sertifikası sayesinde artık kendi işini yapmak istediğini kaydetti.

Yıllarca sigortalı veya sigortasız sezonluk işlerde çalıştığını anlatan Bacak, 'Artık kendi işimi yapmak istiyorum. Tekstil konusunda bayağı bilgim var. O nedenle Çınarcık’ta butik açmayı düşünüyorum. Gençlerin hoşuna gidecek şekilde genç giyim, spor giyim yer alacak. Yalova’ya gitmesinler artık buradan alışverişlerini yapsınlar.' dedi.

KOSGEB’in açtığı kursa İstanbul’dan katıldığını belirten Hayal Özyurt ise gıda sektöründe imalathane açmak istediğini belirtti.

Kursun gayet güzel geçtiğini aktaran Özyurt, şöyle devam etti:

'Eğitim, 4 günlük olmasına rağmen bizi bu alanda kamçıladı. Örnek sunumlarla kısa sürede kendimize güvenimizi daha da arttırdı. Ben gıda sektöründe yer almak için bu kursa başvurdum. İmalathane olarak düşünüyorum. Daha önce sağlık sektöründe çalışıyordum ama ailemin desteği ve bu alandaki pazar payının İstanbul’da daha cazip olmasından dolayı bu sektörü seçmeye karar verdim. Bütün kadınları sektörde yer almaları için KOSGEB'e davet ediyorum.'
Kaynak: AA