İskoçya'da Yeni Bağımsızlık Referandumu Sinyali

İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı Sturgeon: 'Brexit Yasa Tasarısı önümüzdeki yıl Londra'daki parlamentoya sunulduğunda SNP milletvekilleri tasarıyı reddedecek' 'Bu yasa tasarısı, AB üyeliğimizi hayata geçiren mevzuatları feshedecek. İskoçya bunun için oy vermedi. Milletvekillerimiz de bunun için oy vermeyecek' 'Birleşik Krallık'ın AB'den çıkmadan önce, İskoçya'nın bağımsızlık konusunu tekrar inceleyebilmesinde kararlıyım' 'Bağımsızlık Referandumu Yasa Tasarısının gelecek hafta tartışmaya açılacağını doğruluyorum' İngiltere Başbakanlığı: (İskoçya'nın bağımsızlığı konusu) 'Bu konuya 2014'de değinilmişti. Artık Birleşik Krallık olarak birlikte çalışmaya odaklanmalıyız'

İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoçya'da yeni bir Bağımsızlık Referandumu Yasa Tasarısının gelecek hafta tartışmaya açılacağını söyledi.

Sturgeon, İskoçya'nın Glasgow kentinde, genel başkanı olduğu ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisinin (SNP) yıllık kongresinin açılışında konuştu.

İskoç seçmenin geçen haziranda yapılan AB referandumunda yüzde 62 ile AB'de kalınması yönünde oy verdiğini hatırlatan Sturgeon, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılması (Brexit) tartışmalarında İskoçya'nın çıkarları için çalışacaklarını söyledi.

Sturgeon, Brexit Yasa Tasarısı'nın önümüzdeki yıl Londra'daki parlamentoya sunulduğunda tüm SNP milletvekillerinin tasarıyı reddedeceğini belirterek, 'Bu yasa tasarısı, AB üyeliğimizi hayata geçiren mevzuatları feshedecek. İskoçya bunun için oy vermedi. Milletvekillerimiz de bunun için oy vermeyecek. Brexit'in ekonomimize zarar vereceğini biliyoruz. Sadece AB'den çıkmak değil, tek pazardan çıkmak da felaket olacak.' dedi.

- Yeni bağımsızlık referandumu sinyalı

Konuşmasında, İskoçya'daki bağımsızlık referandumu tartışmalarına da değinen Sturgeon, Birleşik Krallık'ın AB'den çıkmadan önce İskoçya'nın bağımsızlık konusunu tekrar inceleyebilmesinde kararlı olduğunun altını çizdi.

İskoçya'nın bağımsızlık referandumu konusunda bazı çevrelerin kendisinin acele etmesi gerektiğini, bazı çevrelerin ise bu konuyu daha ağırdan alması için tavsiyelerde bulunduğunu aktaran Sturgeon, 'Bağımsızlık Referandumu Yasa Tasarısı'nın gelecek hafta tartışmaya açılacağını doğruluyorum. AB referandumundan sonraki sabah, her zaman, basit ve açık bir sorunun bana kılavuzluk edeceğini söyledim. İskoç halkı için en iyisi nedir? Bu prensipin kılavuzluğunda yola devam edeceğim ve bu yolun her adımında sizlerin desteğini alacağıma eminim.' ifadelerini kullandı.

- Londra'dan 'birlikte çalışma' çağrısı

Bu arada Sturgeon'ın bağımsızlık referandumuna yönelik sözlerine ilişkin İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, İskoçya'daki bağımsızlık konusunun 2 yıl önce yapılan referandumla karara bağladığı hatırlatılarak, 'Bu konuya 2014'de değinilmişti. Artık Birleşik Krallık olarak birlikte çalışmaya odaklanmalıyız.' ifadeleri kullanıldı.

İskoçya’daki seçmenler 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda yüzde 62 ile birlikte kalınması yönünde oy vermişti. İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık halkının yüzde 52'si AB'den çıkış yönünde oy kullanmıştı.

Sturgeon, ayrılık kararının ardından yaptığı açıklamada, AB'de kalmak için tüm seçenekleri değerlendireceklerini ifade ederek, yeni bir bağımsızlık referandumu için yasal hazırlık yapacaklarını, ikinci bir referandumun masada olduğunu söylemişti.

Sturgeon geçen ay da Brexit ile İskoçya'da yeni bir bağımsızlık referandumu konularında halkın ne düşündüğünün tespit edilmesi amacıyla 3 ay sürecek bir kampanya başlatıldığını duyurmuştu.

İskoçya'da 2014 yılında yapılan bağımsızlık referandumunda da Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalmak isteyenler 10 puan farkla önde çıkmıştı.

Kaynak: AA