Güney Çin Denizi'ndeki Gerilim

Çin, Güney Çin Denizi'ne ürettiği 8 yüzer dedektörü yerleştirdi.

Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi'ne bilimsel, sivil ve askeri kullanım amaçlı 8 yüzer dedektör yerleştirdi.

South China Morning Post'un haberinde, Çin, Japonya ve Güney Kore dahil 30'dan fazla bölge ülkesinin katılımıyla oluşturulan Argo Küresel Okyanus Gözlem Projesi'nin bir parçası olarak Güney Çin Denizi’ne 8 yüzer dedektör yerleştirdiği bildirildi.

Yüzer dedektörlerin, Güney Çin Denizi'nde bölge denizlerine yönelik teknik ve bilimsel araştırmaların artırılması amacıyla kullanılacağı belirtildi.

Projeyi yürüten Çinli bilim adamları, Pekin yönetiminin gelecek yıl başına kadar bölgeye toplam 20 yüzer dedektör yerleştirmeyi planladığını, Çin'in kendi uydu sistemi vasıtasıyla yüzer dedektörleri hem sivil hem de askeri amaçlı işleteceğini kaydetti.

Çinli bilim adamları, iki metre uzunluğunda, 30 kilo ağırlığındaki yüzer dedektörlerin, deniz yüzeyinin bir kilometre altında seyredeceğini, düzenli aralıklarla daha derinlerine dalarak, deniz suyu sıcaklığı, tuzluluk oranı, anlık oksijen yoğunluğu ve iklim araştırması yapacağına işaret etti.

Ayrıca, elde edilen verilerin tayfun gibi doğal afetlerin öngörülmesi ve askeri etkinlikler için kullanılacağı belirtildi.

- Argo Küresel Okyanus Gözlem Projesi

Proje, ABD, Japonya, Güney Kore, Hindistan ve Çin'in aralarında bulunduğu 30'dan fazla ülkenin, dünya okyanuslarına gerçek zamanlı yüzer dedektörler yerleştirerek bilgi toplamasını ve söz konusu bilgilerin paylaşılmasını öngörüyor.

Şu anda dünya çapında okyanuslara 3 bin 800 gerçek zamanlı yüzer dedektör yerleştirilmiş durumda. Çin, Argo adı verilen projeye 2001'de katıldığından bu yana Pasifik ve Hint Okyanusu'na 300'den fazla yüzer dedektör yerleştirdi.

Çin'in Güney Çin Denizi'deki 8 yüzer dedektörüne karşılık ABD'nin burada 10 dedektörü bulunuyor.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervlerinin bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi, üzerinde Çin başta olmak üzere Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan'ın hak iddia etmesi nedeniyle bölgede uzun süredir gerilim konusu halinde.

Kaynak: AA