Gümüşhane'de Yıllarca Yanlış Tür Ceviz Dikilmiş

Gümüşhane’de yıllardan beri dikilen ve vatandaşlara dağıtılan binlerce ceviz fidanının niye randıman vermediği ortaya çıktı.

Gümüşhane'de Yıllarca Yanlış Tür Ceviz Dikilmiş
Hem yerli hem de yabancı menşeili dikilen ceviz fidanları, bahar aylarında erken çiçek açtığı için donuyor ve yıllardan beri süregelen ürün kaybı yaşanıyordu.

Bu yıl somut olarak adımları atılan ceviz seferberliği kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, üniversite ve enstitülerle işbirliği yaparak Gümüşhane’ye en uygun ceviz türünün geç çiçek açan ferno-fernette olduğunu tespit etti.

Konuyla ilgili gazetecilere bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane’de ilkbahar geç donlarının fazla olması nedeniyle geç çiçek açan ferno-fernette türü cevizlerin en uygun ceviz olduğunu tespit ettiklerini söyledi.



“CEVİZ HASSAS BİR MEYVE”

Ceviz’in hassas bir meyve olduğunu ve özellikle killi toprakları sevmediğini kaydeden Birşen, “Arazinin sulanabilir olması lazım. Ceviz suyu çok seven bir bitkidir. Hakim rüzgarların olmadığı, sırt tepe olan yerleri tercih etmiyoruz. Daha çok korunaklı, güneş alan yerleri tercih ediyoruz. Bu şartları taşıyan arazi bulduğumuzda dekara 20 fidan dikiyoruz. Üniversitelerde, araştırma enstitülerinde yaptığımız araştırmalar neticesinde ilimizdeki en uygun ceviz çeşidinin ferno ve fernette dediğimiz çeşitleri olduğunu belirledik. Bunlar geç çiçek açan çeşitler” diye konuştu.

“BİR YILDA 1,5 METRE SÜRGÜN VERDİ”

Gümüşhane’de ilkbahar geç donlarının çok sık gerçekleştiğini, tam da cevizin çiçek dönemine denk geldiği için çok narin olan çiçeğinin donduğunu ve o yıl mahsul alınamadığını ifade eden Birşen, “Bu olayı ortadan kaldırmak için ferno ve fernette gibi geç çiçek açan çeşitleri tercih ettik. Uygun yerlerdeki fidanlarımız bu yıl 1-1,5 metre sürgün verdi. Bu da çeşidin ilimize ne kadar uygun olduğunun göstergesi” dedi.

“ŞUANA KADAR 2 BİN 400 DÖNÜM BAHÇE KURDUK, 50 BİN FİDAN DAHA DİKİLECEK”

Bu bağlamda Gümüşhane’de üretilen yıllık 5 bin ton pestil ve kömenin hammaddesi olan ceviz için gerekli analizlerimizi yaparak ihtiyaçları belirlediklerini kaydeden Birşen, “Bu konuda çiftçilerimizin müracaatlarını aldık ve almaya devam ediyoruz. Bu konuda talipli olan çiftçilerimiz varsa il ve ilçe müdürlüklerimize gelsinler. Biz çiftçinin müracaatını aldıktan sonra yerini görüyoruz, toprak tahlilini yapıyoruz. Şuana kadar 2 bin 400 dönüm bahçe kurduk. Bunlardan son derece memnun üreticimiz. Çalışmalarımız devam ediyor. Şartları uygun olan çiftçilerimize destek vermeye devam edeceğiz. Orman Bakanlığından Sayın Valimiz 50 bin ceviz fidanı sözünü aldı. Bizde 50 bin ceviz fidanını toprakla buluşturarak ihtiyaçları karşılayacağız” diye konuştu.

Gümüşhane’nin tarıma dayalı sanayide gelişmesi için üretim aşamasını planladıklarını, önce üretime başlayacaklarını belirten Birşen, “Bundan sonra tarıma dayalı sanayimiz gelişecek. Bu da istihdam demektir, katma değer demektir. Gümüşhane bu şekilde kalkınacak. Önce üretime başlayacağız, ondan sonra işlemesi sonra da pazarlamasına. Bu üçlü bir sac ayağıdır. Tarımsal hasılanın ekonomiye can vermesi için bunlar önemlidir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA