Gültekin Çizgen'in Retrospektif Sergileri Sanatseverlerle Buluştu

Gültekin Çizgen'in retrospektif sergileri 'Anbean' ve 'Hezarfen Çizgen', 15 Ocak'a kadar İstanbul Fotoğraf Müzesi'nde görülebilecek Sanatçı Çizgen: 'Belli bir yaşa gelen biri olarak, fotoğrafa veda etmek, biraz el sallamak istiyorum'.

Sanatçı Gültekin Çizgen'in 'Anbean' ve 'Hezarfen Çizgen' retrospektif sergileri sanatseverlerle buluştu.

İstanbul Fotoğraf Müzesi'nde gerçekleşen sergi açılışında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çizgen, serginin 58 yıllık sanat kariyerinden bir kesit olduğunu belirterek, 'Serginin büyük bölümü fotoğraf ve benim diğer alanlardaki eserlerimden oluşuyor.' dedi.

Çizgen, sergide cam işleri ve illüstrasyonların yanı sıra çeşitli dallarda birçok eserinin olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Mevleviler, cambazlar, İstanbul, kuşlar gibi birçok konuda bir gayretin içindeyiz. Eserleri, 58 yılda birikenlerin içinden seçtim. Retrospektif demek bir sanatçının kariyerinin bütün kariyeri içindekilerin toplamından doğan işlere deniyor. Bir milyon kadar fotoğrafım var, içinden birkaç yüz tanesi burada sergileniyor. Yaşam fotoğrafları, siyah beyaz fotoğraflar ve portreler. Onlara da yorumlar yapıldı. Yani Türkiye'deki fotoğraf entelijansiyesi, sanatçı arkadaşlarım ve dostlarım bunların altına yorumlar yazdı.'

Sergilerin ardından fotoğraf çekmeye artık veda edeceği düşüncesini aktaran Çizgen, 'Belli bir yaşa gelen biri olarak, fotoğrafa veda etmek, biraz el sallamak istiyorum. Başka alanlarla uğraşmak, resimle daha çok uğraşmak, kısa film yapmak istiyorum.' ifadelerini kullandı.

'Anbean' sergisinin küratörü Selim Seval ise Çizgen'in usta bir sanatçı olduğunu dile getirerek, 'Fotoğrafın birçok alanında hizmet vermiş üstadın sergisini düzenlemek önemli bir görevdi.' diye konuştu.

Seval, Çizgen'in fotoğraf çekmeye veda edeceğine değinerek, şunları vurguladı:

'Biz de onun fotoğraf geçmişini bir zaman çizgisi üzerinde vermeyi düşündük. Müzemizin bir duvarını çeşitli evreler itibariyle kendisine ayırdık. Burada çok değişik bir yöntem uygulandı, diğer fotoğrafçılar da Gültekin Çizgen'in fotoğraflarını tek tek yorumladılar. Bu çok önemli bir şey. Bu isimlere baktığınız zaman Türkiye'nin fotoğrafı, fotoğraf tarihi aslında bu sergide.'

Sergiye, sanat dünyasından birçok ünlü ismin ve fotoğraf sanatçılarının yanı sıra Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Suver de katıldı.

Sergi, 15 Ocak'a kadar görülebilecek.
Kaynak: AA