Filistin'deki Yerel Seçim Kararı

Hamas sözcüsü Ebu Zuhri: 'Hamas'ın uluslararası yetkililerden aldığı bilgiye göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yerel seçimlerin yapılması konusunda Avrupa'nın baskılarına maruz kaldı. Edindiğimiz diğer bilgiler de seçimlerin ertelenmesi konusunda bölgesel güçlerin Filistin yönetimine baskı uyguladığını gösteriyor'

Hamas hareketi, yerel seçimlerin yapılması kararının Avrupa'nın, ertelenmesi kararının ise bölgesel baskının sonucu alındığını savundu.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, hareketin sitesinde yayınlanan açıklamasında, 'Hamas'ın uluslararası yetkililerden aldığı bilgiye göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yerel seçimlerin yapılması konusunda Avrupa'nın baskılarına maruz kaldı. Edindiğimiz diğer bilgiler de seçimlerin ertelenmesi konusunda bölgesel güçlerin Filistin yönetimine baskı uyguladığını gösteriyor.' ifadesini kullandı.

Ebu Zuhri, Filistin meselesinin tehlikeli bir dönemden geçtiğini ve mevcut krizden çıkmak için herkesin iştirak edeceği ulusal bir diyaloğun oluşturulması gerektiğine işaret etti.

Filistin Yüksek Adalet Mahkemesi, 3 Ekim'de, Gazze Şeridi'nde yerel seçim yapılmaması yönünde karar vermişti. Mahkeme daha önce verdiği kararda, Batı Şeria ve Gazze'de 8 Ekim'de yapılması planlanan yerel seçimin açılan 2 dava nedeniyle durdurulduğunu bildirmişti. Ramallah'ta 4 Ekim'de toplanan Filistin Bakanlar Kurulu ise söz konusu seçimlerin '4 ay ertelenmesine' karar vermişti.

Filistin'de son yerel seçim 2012'de Batı Şeria'daki 340 seçim bölgesinde yapılmıştı. Hamas, Gazze Şeridi'nde seçim yapılmasını reddetmiş ve seçime katılmamıştı.

Hamas ve Fetih hareketlerinin birlikte girdiği son seçim ise 2006 yılında yapılmış, seçimi Hamas kazanmıştı.

Kaynak: AA