Ankara Üniversitesine Venezuelalı General Miranda'nın Heykeli

Venezuela Dışişleri Bakanlığı Avrupa’dan Sorumlu Bakan Yardımcısı Moncada: “Miranda sadece Venezuela değil, tüm Latin Amerika’nın bağımsızlık sürecinde önderlik vasfına sahip olmuştur”.

Ankara Üniversitesinin Tandoğan yerleşkesindeki Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (LAMER) bahçesinde Latin Amerika'nın bağımsızlık savaşında ön saflarda mücadele eden, Amerikan Bağımsızlık Savaşı ve Fransız Devrimi’nde de rol alan Venezuelalı General Fransisco de Miranda'nın heykeli açıldı.

Heykelin açılışı nedeniyle düzenlenen törene, Venezuela Dışişleri Bakanlığı Avrupa’dan Sorumlu Bakan Yardımcısı Samuel Moncada'nın yanı sıra çok sayıda yabancı misyon temsilcisi katıldı.

Moncada, buradaki konuşmasında, Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda mücadele eden ve Fransız Devrimi’ne katılan General Miranda’nın adeta Fransız Devrimi’ni kurtardığını belirterek, ”Miranda sadece Venezuela değil, tüm Latin Amerika’nın bağımsızlık sürecinde önderlik vasfına sahip olmuştur.” dedi.

Türkiye ile Venezuela ilişkilerine de değinen Moncada, “İlişkilerimizi derinleştirmek ve geliştirmek adına çok çalışmalıyız.” diye konuştu.

Venezuela’nın Ankara Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes de Türkçe “Merhabalar, buraya geldiğiniz için çok teşekkür ederim.” diyerek başladığı konuşmasında, “Latin Amerika’da, Avrupa’dan gelen işgale karşı ayaklanan, kendini ortaya koyan birçok figür olmuştur ama bunların arasında organize ve örgütlü vücuda sahip bir projeyi hayata geçiren General Miranda'dır. Bu şahsın Karakas doğumlu olması bizim için bir şanstır.” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Reyes, ileriki dönemde LAMER ile hayata geçirmeyi düşündükleri çalışma kapsamında, merkeze Simon Bolivar bölümü açılmasını planladıklarını dile getirdi.

LAMER Müdürü Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu ise General Miranda’nın 1786 yılının 3 Temmuz günü Türkiye’yi de ziyaret ettiğini anımsatarak, Miranda’nın İstanbul’u şu sözler ile tarif ettiğini aktardı:

“İstanbul şehrinin, Üsküdar’ın, Kadıköy’ün, Haliç’in, Galata’nın ve Beyoğlu’nun dört bir yana yayılmış önemli camileriyle, minareleriyle, ağaçlarıyla denizden ne kadar güzel bir manzara arz ettiğini kelimelerle ifade etmeye imkan yoktur. Sonra, limanın genişliği ve güzelliği. Sürekli olarak Avrupa’dan Asya’ya, bir yandan diğerine gelip giden kayıklar, sandallar. Sultanın sarayı ve bahçeleri, deniz kenarındaki köşkleri gerçekten muhteşem.”

Törende, General Miranda’nın heykelinin açılışı sonrası kokteyl düzenlendi.

Kaynak: AA