Yarım Asırdır Demir Dövüyorlar

Siirt’te yaklaşık 50 yıldır sıcak demire şekil veren demir ustaları, kaybolmaya yüz tutmuş mesleği yaşatmaya çalışıyor.

Yarım Asırdır Demir Dövüyorlar
Bakırcılar çarşısında ayakta kalabilen bir kaç demirciden biri olan Metin İrey ve Hayran Eldemir adlı ustalar, bilek güçleriyle sıcak demir dövüyor. Siirt’te geçmiş yıllarda birçok ailenin geçim kaynağı olan sıcak demircilik mesleğinin teknolojiye daha fazla direnemediğini aktaran Metin İrey adlı usta, babasından devraldığı sanatı çocuklarına yaşatmayı amaçladığını söyledi.

50 yıldan beri bu mesleği sürdürdüğünü aktaran İrey, "Küçüklüğümden beri bu mesleği yapmaktayım. Babamdan kalma bir meslektir. Rahmetli babamdan sonra biz devam ettirmeye çalışıyoruz. Ama maalesef şu anda teknolojiye yenik düşmüş durumda. Çocuklarımız bu mesleği kendilerine öğretmemizi istemiyor. Yani son ustaları biziz" dedi.

Sıcak Demirci Ustası Hayran Eldemir İse, "Yaklaşık 45 sene önce 20 usta ile bu iş yerinde çalışıyorduk. Teknolojinin gelişmesiyle bir çok meslek gibi sıcak demirciliğe olan ilgi azalınca ustalar da bir bir sanatı terk etti. Siirt’te mesleği sürdüren birkaç demirci ustası kaldı. yani bu meslek artık karın doyurmuyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA