WEGO Üyeleri Beyoğlu'nda Bir Araya Geldi

Dünya Yerel Yönetimler ve Şehirler EDevlet Organizasyonu (WEGO) üyeleri, Beyoğlu'nda toplandı Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan: 'VEGO'nun dünya edevlet organizasyonu girişimini çok anlamlı ve başarılı buluyoruz. Biz de Beyoğlu Belediyesi olarak bütün iş ve işlemlerimizi elektronik akışkanlık ve sürdürülebilir şeffaflık üzerine kurgulayarak çok güzel uygulamaları hayata geçirdik' 'Bu yeniliğimiz, (Akıllı Beyoğlu) belediyenin kendi iç işlemleri dışında, Beyoğlu ilçe sınırları içerisinde var olan 12 bin esnafımızın gelecekteki eticarete ve sosyal medya paylaşımlarını kapsayacak ve onları çok rahatlatacaktır. Esnafımızı, dünyanın anlamlı bir üyesi ve parçası yapacaktır'

Dünya Yerel Yönetimler ve Şehirler E-Devlet Organizasyonunun (WEGO) üyeleri, Beyoğlu'nda bir araya geldi.

WEGO sekreterliğinin desteği ve Beyoğlu Belediyesinin ev sahipliğinde Taksim'deki CVK Park Bosphorus Otel'de gerçekleştirilen organizasyonun '2016 Yönetim Kurulu Toplantısı' başladı.

Güney Kore'nin Seul Büyükşehir Belediyesi'nin girişimiyle Eylül 2010'da kurulan ve Beyoğlu Belediyesi'nin de aralarında bulunduğu 95 üyeye ulaşan organizasyonun üyeleri üç gün boyunca farklı konuları ele alacak.

Organizasyonu ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, WEGO'nun dünya e-devlet organizasyonu girişimini çok anlamlı ve başarılı bulduklarını söyledi.

Yerel yönetimlerin bilişim çağının gereği olarak e-devlet uygulamalarını hayata geçirmelerinin bir zaruriyet halini aldığını aktaran Demircan, yeni yüzyıldaki yeniliklerin çok değişik noktalara vardığına dikkati çekti.

Demircan, şunları kaydetti:

'Artık bu yönetişim ve bilişim çağı elimizdeki cep telefonlarıyla bizi de yönetiyor. Tercihlerimizi oradan yapmaya başladık. Biz artık, uçak, otel hatta alışveriş yaparken elimizdeki dijital makinelerden yararlanıyoruz. Dünya böyle bir yere geldi. Dünyanın üreticileri, tüketicileri bu noktaya gelmişken, elbette toplumun lokomotif olan, yerel yönetimler, hükümetler, bu hızlı akan dünyadan uzak duramazlardı. Dolayısıyla devletin hem şeffaflığı, hem hızı, hem sürdürülebilirliği, hem de piyasaların hareketliliğine uygun şekilde çalışabilmesinin kaçınılmaz neticesi olarak e-devlet uygulamalarının kendi içimizde de yapılıyor olması bir zaruriyet. Bu çerçevede WEGO'nin dünya e-devlet organizasyonun bu girişimi çok anlamlı ve başarılı. Biz de Beyoğlu belediyesi olarak, bu organizasyonunda duyduğumuz memnuniyeti bir kaç yıl önce ortaya koymuş ve bir etkinliğimizle ödüle layık görülmüştük. Bununla gurur duyuyoruz.'

Belediye Başkanı Demircan, Beyoğlu Belediyesi olarak bütün iş ve işlemleri elektronik akışkanlık ve sürdürülebilir şeffaflık ve etkinlik üzerine kurguladıklarını ve çok güzel uygulamaları hayata geçirdiklerini örneklerle anlattı. Yaptıkları sosyal market uygulamasıyla ödüle de layık görüldüklerini vurgulayan Demircan, yeni bir uygulamalarını WEGO üyelerine tanıttı.

- Akıllı Beyoğlu uygulaması

'Akıllı Beyoğlu' uygulamasına geçeceklerini söyleyen Demircan, 'Bu yeniliğimiz, belediyenin kendi iç işlemleri dışında, Beyoğlu ilçe sınırları içerisinde var olan 12 bin esnafımızın gelecekteki e-ticarete ve sosyal medya paylaşımlarını kapsayacak ve onları çok rahatlatacaktır. Esnafımızı, dünyanın anlamlı bir üyesi ve parçası yapacaktır. Bu yeni uygulamamızın adı: Smart-City (Akıllı Beyoğlu). Aslında smart-city uygulamaları dünyanın dört bir tarafından uygulanıyor. Ama smart uygulamaları genellikle belediyelerin kendi iç işlemlerinden yürüyor ve yürütülüyor. Bizim projemizi farklı kılan ise, Beyoğlu'daki ticarethanelerin, müzelerin, otellerin, bütün sivil organizasyonları sosyal medya ağlarını koordine eden ve onlara gelecekte e-ticaret yapabilmenin zeminin oluşturacak olmasıdır.' değerlendirmesinde bulundu.

Demircan, İstanbul'a ilk kez gelen misafirlere Türkiye ve Beyoğlu hakkında kısa bir bilgi sunmak istediğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

'Biz İstanbulumuzu tanıtırken, bütün dillerin, dinlerin, kültürlerin geniş bir mozaik içerisinde, ötekileştirmeden, huzur içerisinde yaşadıkları bir yer olarak ifade ediyoruz. Beyoğlu bunun kıymetli bir parçasıdır. İstiklal Caddesi'nde dolaşırken, yol üstünde, bir camiyi, bir havrayı, bir kiliseyi görebilir, değişik dinlerden insanların burada huzur içerisinde yaşayabildiklerini hissedersiniz. Bu aslında sadece Beyoğlu'na has bir şey değildir. Bütün İstanbul böyledir. Hatta Anadolumuzun şehirleri de böyledir. Diyarbakır, İçel, Edirne, Sivas böyledir. Çünkü Anadolu kültürü tam budur. Sonuçta ötekini düşündüğümüz, kendi hukukumuzu da koruduğumuz, iyilik üzerine yaşadığımız bir belde.'

- 'İş birliğin arttırmayı hedefliyoruz'

WEGO Genel Sekreteri Young-soon Nam ise yönetim kurulu toplantısını İstanbul'da Beyoğlu Belediyesi'nin nezih bir mekanın da yapıyor olmaktan çok büyük bir mutluluk ve memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Üye sayısını yükselttiklerini anlatan Nam, tüm üye belediyelerle bilgi ve iletişim teknolojisi konusunda iş birliği yapmayı amaçladıklarını kaydetti. VEGO'nun bünyesine önce 48 daha sonra 18 üyenin katılarak şu anda 95 üyeye ulaştığını vurgulayan Nam, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bilişim teknolojisi hayatımızı çok etkiliyor. Yönetişimde daha zorlu koşullar oluşmaya başladı. Bunun için iş birliği gerekiyor. Bizler de üyelerimizin arasındaki iş birliği artırmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle üç alana odaklandık. E-devlet ile akıllı şehirler inşa etmek istiyoruz. Kapasitemizi geliştirerek üyelerimizin akıllı şehirler misyonumuzda fayda sağlanmalarını amaçlıyoruz. Bu nedenle 2017 yılında Moskova'da gerçekleştireceğimiz geniş katılımlı toplantımızla, karşılaştığımız tüm sorunları ve çözüm yollarını kongremizin gündeminde ele almayı planlıyoruz.'

Basın toplantısının ardından objektiflere birlikte poz veren WEGO üyeleri, daha sonra yönetim kurulu toplantılarına basına kapalı olarak devam etti.
Kaynak: AA