'Türkiye Enerji Koridoru Olacak'

Alanya Kaymakamı Tanrıseven:Türkiye, bölgesel güç ve enerji koridoru olma yolunda emin adımlarla ilerliyor'.

Alanya Kaymakamı Hasan Tanrıseven, enerjiye yön veren Türkiye'nin, bölgesel güç ve enerji koridoru olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirtti.

Tanrıseven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB Bakanlığının 'Jean Monnet' programı çerçevesinde, İngiltere'nin Lancaster Üniversitesinde 'Enerjinin Jeopolitiği ve Türkiye'nin Enerji Koridoru Olması' konulu tez hazırladığını söyledi.

Tezinde dile getirdiği konuların, Rusya ve Türkiye arasındaki enerji konusundaki işbirliğiyle gerçekleşmeye başladığını belirten Tanrıseven, İstanbul'da gerçekleşen Dünya Enerji Kongresi'nin, Türkiye'nin bir enerji üssü olması anlamında tarihi bir adıma vesile olduğunu ifade etti.

İmzalanan anlaşmayla Rusya'nın 63 milyar metreküp doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşacağına değinen Tanrıseven, şöyle devam etti:

'Bu doğalgazın 14 milyar metreküpü de Türkiye tarafından kullanılacak. Bu proje, Avrupa'nın gaz kullanan ikinci ülkesi konumundaki Türkiye için doğal gazı hem ekonomik hem de güvenli bir şekilde elde etmesi açısından önem taşıyor. Bu anlaşma şundan dolayı önemli. Artık Rusya, Ukrayna üzerinden ve AB'nin çıkardığı çeşitli sorunlardan dolayı farklı bir güzergah olan Türkiye üzerinden ulaştıracak. Türkiye kendi topraklarında doğal gazı inşa edecek, Rusya da doğal gazda indirim yapacak.'

- 'Türkiye enerji koridoru olacak'

Tanrıseven bu anlaşmayla Türkiye'nin enerji koridoru olabileceğinin net olarak görüldüğünü kaydederek, şöyle konuştu:

'Tezimi Türkiye'nin Avrupa ve Asya'nın enerji koridoru olabileceğine dayandırmıştım. Bugün Türkiye'nin coğrafi konumuna baktığınızda dünyanın ispatlanmış petrol rezervlerin yüzde 73'üne, gaz rezervlerinin de yüzde 72'isine komşu ülke. Bu açıdan stratejik önemi bulunuyor. Daha önceki petrol boru hatları düşünüldüğünde Türkiye, Avrupa ve Asya'da, Ortadoğu'da petrol ve gazı ileten ciddi bir konumda bulunuyor. Tezimde Türkiye'nin bölgesel güç olabileceğini, bölgede konumu gereği anahtar ülke olduğunu ve bölge ülkeler arasında pilot ülke rolünü oynayabileceğini düşünmüştüm. Bu öngörümün gerçekleşmeye başlaması beni son derece mutlu ediyor.'

Tanrıseven, Suriye ve Irak'ta yaşanan kargaşaya rağmen Türkiye'nin huzur ve istikrar abidesi olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin gelişmesini istemeyenlerin ülkedeki terör faaliyetlerini harekete geçirdiğini düşündüğünü, hedefin Türkiye'nin bölgesel güç olmasını engellemek olduğunu kaydeden Tanrıseven, ancak bunda başarılı olunamayacağını dile getirdi.

Türk Akımı ve TANAP enerji projelerinin devreye girmesiyle Türkiye'nin öneminin daha da artacağını ifade eden Tanrıseven, 'Dünya Enerji Kongresi'ne KKTC de katıldı. Türkiye'nin son dönem İsrail ile de ilişkilerini geliştirmesi ve Kıbrıs'ta çözüm sürecine ulaşması Türkiye'nin enerji koridoru olması açısından önem arz etmektedir. İsrail'in Akdeniz'deki doğalgaz yataklarını Türkiye üzerinden en rahat şekilde pazarlayabileceği öngörülmektedir. Ayrıca doğalgaz rezervlerinin işletilmesi için Kıbrıs Rum Kesimi'nin KKTC ile anlaşması ve buna Türkiye'nin onay vermesi önemlidir. Türkiye'nin İsrail ile yaptığı anlaşmalar çerçevesinde Doğu Akdeniz'in daha güvenli hala gelmesi İsrail'in doğalgazı ve Doğu Akdeniz'deki gazın devreye girmesiyle Türkiye'nin stratejik konumu artacaktır.' ifadelerini kullandı.

Tanrıseven, bölgedeki enerji projelerinin Türkiye'nin güveni ve istikrarı için önemli olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA