Muş'ta Su Kuyusunun Alev Alması

Muş'un Bulanık ilçesinde, sondaj kuran vatandaşların kaynak çalışması sırasında alev alan su kuyusundaki yangın devam ediyor.

İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Köprüyolu köyünde, su çıkarmak amacıyla yapılan sondaj sırasında çıkan gazın alev alması köylüleri sevindirdi.

Köy sakinlerinden Mehmet Sait Demir, su çıkarmaya çalıştıkları kuyunun alev almasını korkuyla karşıladıklarını belirterek, dönüşümlü nöbet tuttuklarını söyledi.

Alevlerin yaklaşık 5 metre yüksekliğe çıktığı köy meydanından ayrılmadıklarını anlatan Demir, yaşadıkları su sıkıntısını gidermek amacıyla 80 metre derinliğe kadar indiklerini ve kaynak yaptıkları sırada kuyudan alevlerin yükseldiğini anımsatarak, 'Köyümüzde su sıkıntısı yaşıyoruz. 200 metre uzaklıktan sırtımızda su taşıyoruz. Bu sıkıntımızı gidermek amacıyla sondaj vurduk. 80 metre derinliğe indiğimizde aniden kuyu alev aldı. Su çıkmadı ama doğalgaz olduğunu düşündüğümüz gaz çıktı.' dedi.

Köprüyolu köyü sakinlerinden Güven Demir ise yer altından sesler gelmeye başladığını dile getirerek, 'Dün saat 14.00 itibariyle yanmaya başladı. Çıkan alevler sonucu sondaj makinasında maddi hasar meydana geldi. Kablolar ve aracın tekerlekleri yanmaya başladı. Köylülerle beraber traktörlerle sürükleyerek aracı çekmek zorunda kaldık. Kuyu aynı şekilde yanmaya devam ediyor.' ifadelerini kullandı.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek ise, 'Yanıcı bir gaz ancak bu olay için çok iyi araştırmalar, kimyasal analizler yapmak lazım. Gazın kökeniyle ilgili somut araştırmalar yapılmalı. Bölgenin jeolojik geçmişiyle alakalı burada doğalgaz olma potansiyelinin olduğuna inanıyoruz.' açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA