MHP'li Erdem'den Başkanlık Sistemi Değerlendirmesi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin başkanlık sistemi ile ilgili açıklamalarına ilişkin, “Burada liderimizin söylediği buna bir isim konması gerekiyor. Bu isim ya bir Anayasa değişikliği getirerek veya milletimizin iradesine giderek olmalı ki, yeteri kadar sayı çıkması, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde referanduma gidilmesi sadece yol olarak görülüyor. Çünkü fiili duruma, fiili başkanlık sistemi uygulamasına bir son vermek zorunda” dedi.

MHP’li Erdem, TBMM’de gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 Temmuz’un Türk milletinin demokrasisine sahip çıktığı gün olduğunu vurgulayarak, “O günden beri içeriden ve dışarıdan ülkemize saldırılar sürmektedir. Maalesef kurum, kuruluş, Özel Harekat, askeriyeden tasfiyeler devam etmekte. Mağdurlarla ilgili müracaatlar yapıldıktan sonra bunları da Başbakanlığa ilettiğimizi belirtmek isteriz. İçeride yapılan alımlarla ilgili, bundan önce Özel Harekat’a alınan 5 bin polis alımında 29 yaş sınırı vardı, 30 yaşından gün almamış olmak koşulu vardı. Lisans mezunu olmak vardı. Bu kez yaş 28 yaş sınırı getirildi.

Lise mezunu olma koşulu getirildi.

Lise mezunu olma koşulu bir esneklik ama 28 yaş sınırı sınırlandırıcı bir şart” ifadelerini kullandı.

Erdem, 10 bin müracaat alınacağını belirterek, 10 bin rakamından sadece bin adet kadının müracaatının kabul edileceğini ifade etti.

Erdem şöyle devam etti:

“Kadın evde otursun, çocuk doğursun, ama askeriyede, poliste, başka alanlarda görev yapmasın, öğretmenlik de yapmasın, siyasette de yer almasın. Maalesef on bin adet Özel Harekat polis alınımına karşılık bin adet kadının alınması bunun göstergesi. Onun için kadınlarımız ile ilgili de ya dengeleyici ya eşitleyici bir kuralın getirilmesi gerekiyor. Önemli olan vatansever, milliyetçi, ben bu bayrak için ölümü göze alabilirim demek.”

Başkanlık sistemine ilişkin soru üzerine ise Erdem, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin yaptığı açıklamayı doğru okumamız gerekiyor. Öncelikle liderimizin orada söylediği şudur; ülkemizin Cumhurbaşkanı senelerden beri Anayasa’ya aykırı davranmaktadır. Anayasa’ya aykırı davranışına aciliyetle son vermesi gerekiyor. Çünkü fiili olarak bir başkanlık sistemi varmış gibi hareket ediyor. Varmış gibi hareket etmek demek aslında Anayasa ihlali işlediğini gösterir. Burada liderimizin söylediği buna bir isim konması gerekiyor. Bu isim ya bir Anayasa değişikliği getirerek veya milletimizin iradesine giderek olmalı ki yeteri kadar sayı çıkması, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde referanduma gidilmesi sadece yol olarak görülüyor. Çünkü fiili duruma, fiili başkanlık sistemi uygulamasına bir son vermek zorunda.”

Bahçeli’nin açıklamalarının eleştirilmesinin hatırlatılması üzerine Erdem, “MHP var olduğu günden bugüne kadar çizgisini bozmamıştır. Diğer partilerden gelen eleştiriler kabul edilebilir değil bizim için. Değerlendirmeye bile gerek yok. Kendilerini bunu siyasette ranta dönüştürdüklerini görüyoruz maalesef. MHP her zaman vatanının, milletinin yanında olmuştur. Gizli pazarlık ve tarz şeyler yoktur asla" diye konuştu.

Kaynak: İHA