Merkel-Deby Görüşmesi

Almanya Başbakanı Merkel: 'Çad'ın teröre karşı mücadeledeki çabasını takdir ediyoruz' Çad Devlet Başkanı Deby: 'Uluslararası toplumun, Afrika'nın çocuklarının orada (Afrika'da) kalmaları için neler yapılması gerektiği konusunda düşünmesi lazım'.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çad'ın teröre karşı mücadelesini takdir ettiğini söyledi.

Merkel, Çad Devlet Başkanı İdris Deby ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Almanya'nın Afrika'da daha etkin olmak istediğini belirtti.

Almanya'nın Çad ile ortak inisiyatifler başlatacağını ifade eden Merkel, su ve gıda sorunlarının giderilmesi konusunda ülkesinin 8,9 milyon avro ile destekte bulunacağını kaydetti.

Görüşmede güvenlik konularının da ele alındığına işaret eden Merkel, 'Çad'ın teröre karşı mücadeledeki çabasını takdir ediyoruz' dedi.

Boko Haram örgütüyle bölgedeki ülkelerin yoğun bir mücadele yürüttüklerini anlatan Merkel, Avrupa Birliğinin 50 milyon avro ile bu mücadeleye destek verdiğini ve mücadelede ilerlemeler sağlandığını belirtti.

Merkel, Çad'ın Mali'deki BM İstikrar Misyonu'nun (MİNUSMA) başkanlığınlığını yürüttüğüne işaret ederek, misyon kapsamında Alman askerlerinin keşif görevini yerine getirdiğini, Çad askerlerinin de misyonun uygulamasından sorumlu olduğunu kaydetti.

Çad Devlet Başkanı Deby de Çad'ın bağımsızlığına kavuştuktan sonra Almanya'yı ziyaret eden ilk devlet başkanı olduğunu belirterek, bunun iki ülke ve Afrika-Almanya ilişkilerini geliştirmek için bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.

Çad'ın Afrika’da sığınmacı sayısının en yüksek üçüncü ülke olduğunu belirten Deby, bunun ülkeyi etkilediğini ifade etti.

Deby, Boko Haram örgütünün faaliyetlerinin insani felakete yol açtığını vurgulayarak, sığınmacı konusunda yardıma ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Afrika Birliği Dönem Başkanı da olan Deby, 'Uluslararası toplumun, Afrika'nın çocuklarının orada kalmaları için neler yapılması gerektiği konusunda düşünmesi lazım' şeklinde konuştu.

Deby, Alman şirketlerini ülkesine ve Afrika’ya yatırım yapmaya çağırdı.
Kaynak: AA