Bulgaristan'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

Türk asıllı Bulgar milletvekili ve AP üyesi Küçük, Bulgaristan'da yaklaşan cumhurbaşkanı seçiminde anadilde kampanya yasağına tepki gösterdi.

Türk asıllı Bulgar milletvekili ve Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi İlhan Küçük, Bulgaristan'da yaklaşan cumhurbaşkanı seçimi yönelik kampanyalarda, azınlık dillerinin kullanılmasının yasaklanmasına tepki gösterdi.

AP'nin internet sitesinde, oy desteğine açık bir dilekçe yayınlayan Küçük, Anadolu Ajansı muhabirine yasakla ilgili açıklamada bulundu.

Bulgaristan'da 6 Kasım'da düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimine yönelik yürütülecek kampanyalarda, ülkenin resmi dili olan Bulgarcanın kullanılmasının zorunlu olduğuna işaret eden Küçük, 'Kampanya sırasında Bulgarca haricindeki dillerin kullanımını engelleyen seçim yasası, vatandaşların bilgi alma özgürlüğünü sınırlandırır.' dedi.

Küçük, parlamentoda grubu olan ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin, vatandaş haklarını sınırlandırması sebebiyle yasayı defalarca protesto ettiğini hatırlatarak kaleme aldığı dilekçenin, AP'nin dilekçe sayfasından okunarak oylanabileceğini ifade etti.

Her vatandaşın kendi seçtiği bir dilde görüş ve düşüncelerini ifade etme hakkının garanti altına alınması gerektiğini belirten Küçük, dilekçenin destek görmesini beklediğini kaydetti.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un lideri olduğu Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi, koalisyon hükümetine destek veren ırkçı Vatansever Cephe'nin (PF) baskısıyla seçim yasasında, seçmen haklarına yönelik bazı sınırlamalar getirilmişti. Kampanya süresince azınlık dillerinin kullanımı yasaklanmıştı.

Yasadaki sınırlamalar, Bulgaristan'daki Türk asıllı ve Müslüman vatandaşların oylarını almayı hedefleyen ve yeni kurulan Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisinin lideri Lütvi Mestan tarafından da tepkiyle karşılanmıştı.

Kaynak: AA