Ankara Temalı Satranç Takımı Tasarım Yarışması

Gökyay Vakfı Satranç Müzesinin kuruluşunun birinci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen yarışmaya, 28 Şubat'a kadar başvurulabilecek Müze Yönetim Kurulu Başkanı Gökyay: 'Türkiye'nin başkentini temsil eden bir satranç takımı yok. Yarışmayla başkentimize özel ve kalıcı bir armağan vermek istedik'

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, kuruluşunun birinci yıl dönümü dolayısıyla 'Ankara Temalı Satranç Takımı Tasarım Yarışması' düzenledi.

Vakfın Satranç Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay, yaptığı açıklamada, dünyada birçok şehri temsil eden satranç takımları olduğunu belirtti.

Türkiye'nin başkentini temsil eden bir satranç takımının ise bulunmadığına işaret eden Gökyay, 'Osmanlı motifleri dışında Türkiye'yi temsil eden satranç takımına rastlamadım. Hedefimiz Türkiye'nin tüm değerlerini satranç tahtasına taşımak. Geçen yıl başkent oluşunun yıl dönümünde Ankara'ya kazandırdığımız müzemizin kuruluşunun birinci yılında da başkentimize özel ve kalıcı bir armağan vermek istedik.' ifadelerini kullandı.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık da başkentin tüm değerlerini Gökyay Vakfı Satranç Müzesi ile dünya geneline taşımak istedikleri bildirdi.

Yarışmanın Ankara'nın yurt dışında tanıtımına ve turizm potansiyeline katkı sağlayacağını vurgulayan Şayık, şunları kaydetti:

'Yerli ve yabancı turistlerin Ankara'nın tarihi, kültürel, geleneksel değerlerini satranç tahtası üzerinde görmelerini istiyoruz. Ankara’yı temsil eden öğeler denince akla ilk Büyük Millet Meclisi, Etnografya Müzesi, Resim ve Heykel Müzesi, Eski Gümrük ve Tekel Bakanlığı, Atakule, Anıtkabir, Ankara bindallısı, Seğmenler, Ankara keçisi geliyor. Bu ögeler tasarım yarışması katılımcılarına ilham olabilir.'

- Tasarım yarışması

Yarışmaya, 28 Şubat 2017'ye kadar başvuru yapılabilecek. Kağıt, alçı, seramik, metal ve mermer işlenebilir her malzemeden prototiplerin kabul edileceği yarışmada, sanat galerileri ve kursları ile profesyonel sanatçıların eserleri de değerlendirmeye alınacak.

Yarışmaya katılmak isteyenlerin, 'Anıtsal Mimari Yapılar', 'Ankara'nın Tarihi, Mitolojik ve Etnografik Ögeleri' ile 'Kültürel ve Turistik Ögeler' olmak üzere 3 farklı kategoride eserlerini Gökyay Vakfı Satranç Müzesi'ne ulaştırması gerekiyor.

Yarışma sonunda birinci seçilen tasarıma 10 bin, ikinciye 7 bin, üçüncüye 5 bin lira, ayrıca 3 esere biner lira mansiyon ödülü verilecek.
Kaynak: AA