1.5 milyon balık telef oldu

Denizli’nin Çivril ilçesinde alabalık üretimi yapan özel bir firmaya ait yaklaşık 1,5 milyon balığın tesisin yakınlarında bulunan bir fabrikanın atık sularından telef olduğu iddia edildi.

1.5 milyon balık telef oldu
Denizli’nin Çivril ilçesinde Gökgöl Mahallesi’nde, alabalık tesisinde yaklaşık 1,5 milyon balığın, yakınlarında bulanan meyve suyu fabrikasının atık sularından telef olduğu ileri sürüldü. Firmanın 3.5 milyon TL zarara uğratıldığı ileri sürülürken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Firmaya ait bölgede bulunan 44 havuzdaki balıkların neredeyse yarısının telef olduğu, aynı vakanın 2013 yılından bu yana 5’inci kez meydana geldiği ileri sürüldü. Yıllık 15 milyon Euro ihracat yapan firmanın 2013 yılından bu yana yaşanan durumdan dolayı 12 milyon TL zarara uğratıldığı savunuldu.

"Bu olay 5’inci kez tekrarlanıyor birileri buna dur demelidir"

Şirketin yönetim kurulu üyesi Yasin Özpek, katliamın 5’inci kez yaşandığını ifade etti.

2013 yılından bu yana bu tesis için kimsenin önlem almadığını iddia eden Özpek, "Bu olay ilk yaşandığı zaman konuyu gerekli yerlere ilettik ve mahkemeye taşındı. Ancak mahkemede dünyada eşi benzeri görülmeyen karar çıktı. Balıklarımızın hastalıktan öldüğü açıklandı. Meyve suyu fabrikası litrik asit ve kullandığı maddelerin atıklarını fabrikanın yanında bulunan çöpün oradan salıyor ve bu canlıların ölümüne yol açıyor. Birileri buna dur demelidir. 20­30 sene sonra burada belki canlı yetişmeyecek. Bizler girişimciyiz, üretiyoruz ve topluma faydalı olmaya çalışıyoruz ama Dinar’daki ahbap­çavuş ilişkisi bu tip olayların yaşanmasına çanak tutuyor. Ben firma yetkilisiyle görüştüğümde, bana, ‘Git istediğin yere şikayet et. Zaten hepsi bizden’ diyerek bir de üste çıkmaya çalıştılar. Bu konuyu gerekli her yere taşıyıp, mücadelemizi sürdürüp artık canlıların ölmesine dur diyeceğiz" dedi.

"Bu resmen doğa katliamıdır"

Konu ile ilgili açıklama yapan Çivril ilçesi Belediye Başkanı Gürcan Güven, her 6 ayda bir meyve suyu fabrikasının atıklarından kaynaklanan böyle bir katliamın yaşandığını ifade etti.

Meyve suyu tesisisin atık su arıtmasının yeterli olmadığını belirten Başkan Güven, "Bu dönemlerde atıklar suya bırakıldığında canlıları zehirliyor. Bu bizim bölgenin aynı zamanda içme suyu. Bu durumu Vali, belediye başkanımız, Dinar Kaymakamlığı, Afyon Valiliği, Dinar Belediyesi’ne ilettik ama bir sonuç çıkmadı. Gölün ciddi sorunu var. Defalarca yazılar yazdık ancak cevap alamadık. Ceza verilse dahi komik seviyelerde veriliyor. Meyve suyu fabrikasının arıtmasını meşrulaştırması gerekiyor. Kirlenmeyi engellemeliyiz. Bölge gün geçtikçe daha kirli hale geliyor. Burada resmen doğa katliamı yaşanıyor" diye konuştu.

Öte yandan fabrika yetkilileri kendilerine ulaşan gazetecilere suçlamaları reddettiklerini belirterek iddiaların asılsız olduğunu ileri sürdü.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Büyüksoy ise, "Bir kirlenme var. Ama bu büyük ihtimalle Afyonkarahisar tarafından geliyor. Bu kadar balığın ölmesi normal değil. Ancak net bir şey söyleyemem. İnceleme başlattık. Dün Çivril Kaymakamı bilgisi dahilinde Çevre ve Şehircilik İlçe Müdürlüğü ekipleriyle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı inceleme sürüyor" dedi.

Kaynak: İHA