'Kız Çocuklarımızı Bilişim Ve Teknolojide Kariyere Hazırlıyoruz'

Türkiye Vodafone Vakfı Başkan Yardımcısı Keçeci:'Türkiye'nin dijital geleceğinde kız çocuklarımızı da söz sahibi yapmayı amaçlıyoruz''Kız çocuklarımızı bilişim ve teknolojide kariyere hazırlıyoruz'.

Türkiye Vodafone Vakfı Başkan Yardımcısı Gizem Keçeci, 'Türkiye'nin dijital geleceğinde kız çocuklarımızı da söz sahibi yapmayı amaçlıyoruz. Kız çocuklarımızı bilişim ve teknolojide kariyere hazırlıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Keçeci, şirket olarak Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik etmeyi hedeflediklerini belirterek, bu kapsamda Türkiye'de çocukların dijital kültürle yetişmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını bildirdi.

Keçeci, şunları kaydetti:

'Dijital bağlantılı Türkiye'nin mimarları arasında kadınların da olması gerekiyor. Kodlama bilen çocuklar, Türkiye için hedeflediğimiz gigabit toplumunun hem mimarları hem de aktörleri olacak. Dünyada da çocukları dijital geleceğe hazırlamak konusunda ciddi bir rekabet söz konusu. Vodafone olarak, biz de ülkemizde dijital neslin yetişmesine katkıda bulunmak üzere yaklaşık 4 ay önce Dijital Kalkınma Seferberliği ilan ettik. Projemizin önemli bir ayağını da kız çocuklarına yönelik eğitim verilmesi olarak açıkladık. Kodlama eğitimleri sayesinde teknoloji tüketen değil teknoloji üreten bir nesil yetiştirmeyi hedefliyoruz. Projeyle Türkiye'nin dijital geleceğinde kız çocuklarımızı da söz sahibi yapmayı amaçlıyoruz. Kız çocuklarımızı bilişim ve teknolojide kariyere hazırlıyoruz.

Araştırmalara göre, bugün BT işletme teknisyenlerinin sadece yüzde 30'u, BİT yöneticilerinin sadece yüzde 15'i ve BT strateji ve planlama uzmanlarının sadece yüzde 11'i kadın. Biz bu oranların artırılması ve kız öğrencilerin bilişim ve teknolojiyi kariyer planları arasına almaya teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kodlama eğitimlerinin ilk etabında 232 kız öğrenciye kodlama eğitimi verdik. Diğer yandan Habitat Derneği, Mardin ve İstanbul'daki her bir merkezinde de kız çocuklarına özel eğitimler veriyor. Hedefimiz, 2 ayda 5 ilde toplam bin çocuğa ulaşmak. Bu eğitimler sayesinde çocuklarımız sadece teknoloji tüketicisi olmayıp yeni teknoloji ya da dijital eser yaratmanın yollarını öğrenecek. Türkiye'yi dijital geleceğe kız çocukları ile taşıyacağımız inancıyla çalışmalarımıza hızla devam ediyor, bu vesileyle tüm kız çocuklarımızın Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutluyorum.'

Açıklamaya göre, Türkiye Vodafone Vakfı'nın ekonomik ve sosyal kalkınmaya destek olma hedefiyle başlattığı Dijital Kalkınma Seferberliği doğrultusunda kız çocuklarına yönelik de kodlama eğitimlerine başlandı. Türkiye Vodafone Vakfı'nın Habitat Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği kodlama eğitimi projesi, 7-14 yaş aralığında olan ve kodlamaya ilgi duyan tüm öğrencilere açık olarak sürdürülüyor.

Projedeki eğitimlerde, dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan Massachusetts Institute of Technology'nin (MIT) çocuklara yönelik geliştirdiği 'Scratch' programı kullanılıyor. Kodlama eğitimleri, proje için özel eğitim alan 25 gönüllü eğiticinin yönetiminde gerçekleştiriliyor. Proje süresince, çocuklardaki gelişim ve dönüşüm ise Algoritma Beceri Testleri ile ölçümleniyor.
Kaynak: AA