İhracatçıların Rusya Pazarından Beklentisi Büyük

TİM Başkanı Büyükekşi: '(Rusya'nın ihracattaki kısıtlamaları kaldırması) Türkiye'nin yaş meyvesebze ihracatına olumlu katkı vereceğini düşünüyoruz' 'Türk Akımı Projesi ile iki ülke arasında tekrar güven tazelenmiş oldu' 'Türkiye ile Rusya arasında konuşulan ortak fon kurulması konusu vardı. Bunun da gündeme gelmesi ve bu konuda yapılacak çalışmalar, inşallah Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaretin önce 50 milyar dolarlık, daha sonra 100 milyar dolarlık bir hacme ulaşması, her iki ülkenin de dış ticaretine büyük katkı sağlayacak'

İBRAHİM ERİKAN / ÖMER FANSA - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Rusya'nın ihracattaki kısıtlamaları kaldırmasına ilişkin, 'Türkiye'nin yaş meyve-sebze ihracatına olumlu katkı vereceğini düşünüyoruz.' dedi.

Büyükekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinin, Türk ekonomisi açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Bu görüşmenin ihracat açısından da önemine değinen Büyükekşi, 'Adana'yı da yakından ilgilendiren, özellikle Çukurova'nın verimli ovasında yetişen yaş meyve sebze ve narenciye ürünlerine Rusya'nın uygulamış olduğu bir ambargo var. Bunun kaldırılmasıyla, kaldırılma konusunda anlaşma sağlandığıyla ilgili dün güzel bir haber aldık.' diye konuştu.

Narenciye sezonunun geldiğini anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:

'Tam da şu anda narenciye sezonu başlamış durumda. Türkiye'nin yaş-meyve sebze ihracatına olumlu katkı vereceğini düşünüyoruz. Bunun dışında sık sık gündeme getirdiğimiz Rusya ile ticaretimizde başka konular da var. Başta vizelerin kaldırılması Rusya ile ikili ticarette son derece önemli. İkinci konu, Türkiye ile Rusya arasında charter seferleri yasağı vardı, o kaldırıldı. Böylelikle turizm açısından ve yolcu beraberindeki ihracat açısından son derece önemli. Laleli'nden, Osmanbey'den ve Kazlıçeşme'den yapılan ihracatların önünün açılması son derece önemli.'

- 'Türk Akımı Projesi ile iki ülke arasında güven tazelendi'

'Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi' hakkında da konuşan Büyükekşi, imzalanan projenin kendileri için son derece sevindirici olduğunu dile getirerek, 'Türk Akımı Projesi ile iki ülke arasında tekrar güven tazelenmiş oldu. Bir diğer konu da Türkiye ile Rusya arasında konuşulan ortak fon kurulması konusu vardı. Bunun da gündeme gelmesi ve bu konuda yapılacak çalışmalar, inşallah Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaretin önce 50 milyar dolarlık, daha sonra 100 milyar dolarlık bir hacme ulaşması her iki ülkenin de dış ticaretine büyük katkı sağlayacak.' diye konuştu.

Büyükekşi, sağlanan anlaşmaların 2017 yılına çok daha büyük katkı vereceğini düşündüklerini kaydetti.
Kaynak: AA