Gümüşhane'ye 50 Bin Adet Ceviz Fidanı Dikilecek

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, yeni oluşturulan ceviz ormanlarında incelemelerde bulundu.

Vali Memiş, beraberinde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane Orman İşletme Müdürü Orhan Şen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan ile merkeze bağlı Akçakale köyünde köylüler tarafından oluşturulan ceviz ormanlarında incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

Vali Memiş, yaptığı açıklamada, Gümüşhane’de yıllık 5 bin ton pestil ve köme üretimi yapıldığını anımsatarak, 'Bizim en güçlü olduğumuz tarımsal sanayi alanımız pestil ve köme üretimi. Pestil ve kömenin de asıl hammaddelerinden biriside ceviz. Ancak cevizi biz dışardan temin diyoruz. Gümüşhane dışından hatta yurt dışından temin ediyoruz. Tarım müdürlüğü ekiplerimiz ve orman müdürlüğü ekiplerimiz ile bir proje geliştirdik. Bir yıl içeresinde yapacağımız 2 bin 500 dönümlük araziye 50 bin adet ceviz dikimi yapacağız. 1 kilogram cevizi Gümüşhane dışından almayacağız.' diye konuştu.

Gümüşhane Orman İşletme Müdürü Orhan Şen de, Gümüşhane’de 2016 yılı içerisinde 5 köydeki 550 dönüm arazide ceviz ormanı için hazırlık yaptırdıklarını belirterek, 'Bu arazilerin 300 dönümünde vatandaşlara verdiğimiz destek ile 15 bin adet fidan dikimi gerçekleştireceğiz.' dedi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen de ceviz ormanı oluşturmak için çiftçilerin müracaatlarını aldıklarını ve almaya da devam ettiklerini söyledi.

Ceviz dikimi için istekli ve arzulu olan çiftçilere kapılarının açık oluğunu kaydeden Birşen, 'Vatandaşlarımız gelsin müracaatlarını yaptırsınlar. Biz çiftçinin müracaatını alıyoruz. Önce araziye inceliyoruz. Toprak tahlilini yapıyoruz. Ceviz hassas bir bitki. Özellikle killi toprakları tercih etmiyoruz. Killi topraklarda ceviz kuruyor. İlerde yaşanacak mağduriyetlerin oluşmaması için biz şimdiden önlemini alıyoruz. Önceliğimiz toprak, sonra su. Arazinin sulanabilir olması lazım. Su olmazsa olmazımız.' dedi.

Kaynak: AA