DSÖ'den Şekerli İçeceklere Ek Vergi Çağrısı

Örgüt, şekerli içeceklere yüzde 20 ek vergi uygulanmasının obezite ve şeker hastalığını ciddi oranda önleyeceğini duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şekerli içeceklere yüzde 20 ek vergi uygulanması durumunda tüketim oranının da aynı oranda düşeceğini ve böylelikle obezite ve şeker hastalığı oranının da azalacağını açıkladı.

DSÖ'nin yayımladığı yeni raporda, dünyada 1980'de 108 milyon olan şeker hastası sayısının 2014'te 422 milyona ulaştığı ve sadece 2012'de doğrudan bu hastalık nedeniyle ölenlerin sayısının 1 buçuk milyon olduğu bildirildi.

Raporda, 2015'te tahminen 5 yaş altı 42 milyon çocuğun obez ya da aşırı kilolu olduğu, bunların yarısına yakınının Asya'da, yüzde 25'inin de Afrika'da yaşadığı bilgisi paylaşıldı.

Yetişkinlerde ise 2014'te dünyada yaşayan her üç kişiden birinin aşırı kilolu olduğu ifade edilen rapora göre, Çin, 43 milyon erkek ve 46 milyon kadın obez sayısıyla başı çekiyor. Bu ülkeyi 41,7 milyon obez erkek ve 46 milyon obez kadın sayısıyla ABD takip ediyor.

DSÖ raporunda, şekerli içeceklere ek vergi uygulamasının bu tür içeçeklerin tüketimini azaltacağı, obezite, şeker hastalığı ve diş çürümesi oranlarını da düşüreceği vurgulandı. Buna göre, şekerli içeceklere yüzde 20 ek vergi uygulanması durumunda tüketim oranının da aynı oranda düşeceği ve böylelikle obezite ve şeker hastalığının ciddi oranda önleneceğine dikkat çekildi.

Raporda, Meksika ve Macaristan'ın halkı sağlıksız ürünlerden korumak için aldığı mali önlemler kapsamında şekerli içeceklere ek vergi koyduğu, Filipinler, Güney Afrika Cumhuriyeti ve İngiltere'nin de 'şeker vergisi' olarak isimlendirilen ek verginin uygulamaya koyulacağını açıkladığı kaydedildi.

Bu arada DSÖ yetkilileri AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki 2015 obezite ve şeker hastalığı oranlarının henüz netleşmediğini, söz konusu verilerin DSÖ'nün daha sonra yayınlacağı raporda yer alacağını aktardı.

Kaynak: AA