Başkan Uysal, 'Dubai Olma Vizyonu Yetmez'

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, 2017 yılı bütçe görüşmelerinde yatırımı sadece devasa bina olarak gören belediyecilik anlayışını eleştirdi,

Başkan Uysal, 'Dubai Olma Vizyonu Yetmez'
Muratpaşa Belediye Meclisi, 2017 yılına ilişkin bütçe görüşmeleri için Kültür Salonu’nda toplandı. Bütçe hakkında siyasi parti grupları adına yapılan açıklamaların ardından konuşan Başkan Uysal, Türkiye’de sadece devasa binaları, blok köprüleri yatırım olarak gören bir anlayışın yerleştirilmeye çalışıldığını belirterek, bunun yanlış olduğunu savundu.

Asfalt rutin hizmet değildir

Asfalt çalışmalarının rutin hizmet olarak görülebileceğini ancak kaliteli ve uluslararası standartlarda yapılmadığı takdirde ‘kırık asfaltla yoluna’ devam eden bir kent görüntüsünün ortaya çıkacağını belirten Başkan Uysal, “Ama başka bir kent istiyorsanız asfaltı yapmanız lazım, kaldırımı uluslararası standartta düzeltmeniz, engelli şeridini atmanız lazım ve Turunç ağacının dikmeniz lazım. Bu bir set. Bunu rutin iş olarak görebilirsiniz ama bence bu çok önemli bir yatırım” diye konuştu.

Dubai olmak tek başına mutluluk getirmez

Türkiye’nin alıştırılmak istendiği belediyecilik anlayışında bu tip hizmetlerin öneminin azaltılmaya çalışıldığına dikkat çeken Başkan Uysal, “Dubai olma vizyonu bize yetmez. Aynı zamanda Stockholm olma vizyonuyla tamamlanmadığı zaman bir anlamlı olur. Dubai olma vizyonu o ülkenin sadece yüzde 3’ü arasında dönen bir büyük sermaye gücünün merkezi olmaktan öte insanlara hiçbir mutluluk getirmez. Dubai olma vizyonuna ‘Hayır’ demiyoruz ama yanına Stockholm, Helsinki olma vizyonunu koyuyorsanız. Sporla, sanatla, fiziki mekanlarla, estetik duygusuyla, demokrasi kalitesiyle, çoğulculuk ve yaşama bakış açısıyla, insanı yükseltmeyi, bu vizyonu da yanına koyuyorsanız bir anlamı var.”

Dev eserler diktatöryal ülkelerde görülür

‘Dev eser’ olarak ifade edilen çalışmaların, dünyada tek merkezli diktatöryal ülkelerde ortaya çıkmasının bir tesadüf olmadığını belirten Uysal, “O diktatöryal yapının halkına anlatması gerek. Büyük bir kalkınmışlık hissi vermek ister. ‘Tamam biz otoriteriz ama büyük bir şekilde kalkınıyoruz. Çok güçlüyüz, güvendeyiz ve de büyük eserler çıkıyoruz’ bu hissin yaratılması amaçlanır” diye konuştu.

Başkan Uysal, ancak bu tip ülkelerde insanların eğitimlerine, kültürlerine, spor ve sanat alışkanlıklarına, demokrasi kalitesine, genel toplumsal saygı sevgi ve barışa hiç yatırım yapılmadığına dikkat çekti.

Muratpaşa geleceğe adım atıyor

Başkan Uysal, Muratpaşa’da son 2 yıllık süreç içinde fiziki mekanları ekonominin altyapısı olarak gören anlayışla çalıştıklarını belirti. Uysal, “Çöp konteynerlerinizi yer altına alıyorsanız o şehir geleceğe doğru bir adım atmış demektir. Bu medeni bir çözümdür. Sokağı yeniden ele alıyorsanız medeni bir çözümdür. Yeşil alan üretiyorsanız ki bu alanda rekor bizde, bu şehrin bir çeşit altyapısıdır. Kreşlerimiz, çocuklar sokakta büyürken yapacağınız büyük eserlerin bir anlamı yok çünkü insan yok işin içinde.”

Uysal, bu anlayış çerçevesinde, Muratpaşa’nın kreşleriyle, üniversite hazırlık kurslarıyla, etüt merkezleriyle, geniş sosyal yardım ağıyla, 2 yılda tamamlanan 5 spor salonuyla, başka bir kentin, başka bir belediyeciliğin mümkün olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.



Postmodern belediyecilik

Gelecek dönemde Muratpaşa ve Antalya için insana değer kazandıracak projelerle, yatırımların ve çalışmaların devam edeceğini kaydeden Başkan Uysal, kısa bir zaman sonra açılışı yapılacak Teneffüs Park’ın aynı zamanda ilçede hayata geçirilen belediyeciliğin ana temasının simgesi olduğunu söyledi.

Başkan Uysal, “Türkiye’de alternatifi olmayan bir park açıyoruz. Her çocuğa hediye verilecek, şaka yapılacak. Tamamı açık hava oyuncaklarından oluşacak. Öyle elektronik oyuncaklar, ‘vizyon’ projelerde olduğu uzay araçları fırlasın falan öyle bir şey yok. Çocuğun ruh sağlığını hesaba katan bir şey. Bu postmodern bir yaklaşımdır. Modernitenin ötesidir bu. Modernite hastalığının aşılmasıdır. Bizim aslında yapmaya çalıştığımız belediyeciliğin ana teması da bu parkta simgeleşiyor. Bu yöndeki çabalarımız Engelsiz Kafe, Yaşlı Evleri gibi pek çok hizmetimizde görülebilir. Moderniteyle bağlantılı olarak onun neden olduğu toplumsal ruh sağlığının iyileştirilmesine yöneliktir.”

Guruplara teşekkür etti

Başkan Uysal’ın konuşmasının ardından Muratpaşa Belediyesi’nin 2017 yılına ilişkin bütçesi 300 milyon TL olarak oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Uysal, bütçenin kabul edilmesinin ardından siyasi parti guruplarına teşekkür etti, “Her durumda birbirimize karşı belli bir zarafeti korumamız, koruyor olmamız ayrıca önemlidir” dedi.

Kaynak: İHA