'Yabancılar Hala Alımda'

Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Mergen: 'BIST 100 endeksinin uzun süredir düşemediği ve arka arkaya gelen kötü haber ve olaylara bakıldığında neden hala bu seviyelerde tutunabildiğinin sorgulandığı ortamda yabancıların hala alımda olduğu rapor edilmektedir'.

Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, 'BIST 100 endeksinin uzun süredir düşemediği ve arka arkaya gelen kötü haber ve olaylara bakıldığında neden hala bu seviyelerde tutunabildiğinin sorgulandığı ortamda yabancıların hala alımda olduğu rapor edilmektedir' ifadesini kullandı.

Mergen, ekonomide öne çıkan gelişmelere ve beklentilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Geçen hafta doların 3,06 civarında, BIST 100 endeksinin de 76.000'in üstünde dolaştığını hatırlatan Mergen, ABD tarım dışı istihdamın 175 bin beklenirken 156 bin gelmesinin dolarda biraz olsun gevşeme yarattığını, ancak güçlenen ABD ekonomisinin yansıması olarak piyasaların da beklediği aralık ayı faiz artışı ihtimalinin yükselmesine neden olduğunu dile getirdi. Mergen, şunları kaydetti:

'BIST 100 endeksinin uzun süredir düşemediği ve arka arkaya gelen kötü haber ve olaylara bakıldığında neden hala bu seviyelerde tutunabildiğinin sorgulandığı ortamda yabancıların hala alımda olduğu rapor edilmektedir. Moody's'in not indiriminden beri geçen süre de dahil olmak üzere yabancıların son 2 aydır ağustosta 13 milyon, eylülde de 203 milyon dolarlık alım yaptıkları görülmektedir. Doların yukarılarda dolaşması, dolar bazında epey değer kaybetmiş hisselerin TL bazında değer kaybetmesine engel olmaktadır.

S&P'nin not indirdiği gece 3,0960'ı gören dolarla ertesi günlerde 71.000'in altına sarkan endeks, son Moody's not indiriminde 76.000'in altına inmedi. Dolar da geçtiğimiz günlerde tüm olumsuz gelişmeler ve ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artışının bölge başkanlarının konuşmaları da dahil olmak üzere yoğun şekilde dillendirildiği ortamda 3,065'in üstüne çıkamadı. 76.000'in altına sarkılması halinde endekste gevşeme sinyali alınacağından fiyatlarda satış baskısı ancak o zaman gerçekleşebilir. Yukarı tarafta ise 80.000'in aşılamaması önümüzdeki günlerde en büyük engel olarak görülürken, bu gerçekleştiği takdirde fiyatlarda 84.000-85.000 direncine doğru teknik bir hamle gerçekleşebilir ama şu ortamda büyük bir ralli de beklenmemektedir.'

Bu haftada endeksi etkileyen senetlerin dışında yabancıların fazla payı olmayan senetlerdeki hareketliliğin geçen hafta olduğu gibi devam edeceğinin düşünülmediğini bildiren Mergen, 'Yabancıların borsadaki payının hala yüzde 62'lerde olduğu belirtilirken, Fitch'ten de pek olumlu haber gelmeyeceği piyasadaki oyuncular tarafından fiyatlandı denebilir. Not bakımından zaten Moody's'in indirimi ile gerekli 2 kurumdan tek kuruma inilmesi Fitch'in not kararının önemini azalttı' açıklamasında bulundu.

- ABD başkanlık seçimi fiyatlara etki etmeye başlayabilir

Dolarda, son 2 haftadır dolar lehine gelişen tüm olaylara ve açıklamalara rağmen dolar kurunun 3,0965'in üstüne çıkamadığını belirten Mergen, şu ifadeleri kullandı:

'Cuma günü de ABD ekonomisinin güçlendiğini gösteren istihdam verisine rağmen kur 3,0650'nin üstüne çıkamadı. Bir süreliğine 3,0000-3,0650 bandı içinde hareket edecek gibi gözüken kur 3,00'ün üstünde yer etmeye çalışıyor ama ilerleyen günlerde ABD başkanlık seçiminin gidişatı da fiyatlara dolaylı da olsa etki etmeye başlayabilir. Kısa vadede 3,05'in altına kayması halinde 3,025'e doğru gerilemesi ihtimal dahilinde olan dolar/TL kurunda fiyatın sene sonuna kadar 3,100 civarına gitmesi şu anki şartların devamı halinde kimseyi şaşırtmayacaktır. Euro/TL'de ise 3,435'de satıcılar belirirken,3,380'e yakın değerlerde de alıcılar gelmektedir.

Diğer yandan altının dolar/ons fiyatında 1.300,00'deki desteğin aşağı yönde geçilmesi ABD başkanlık seçiminde Trump faktörünün zayıflamaya başlaması şeklinde de algılanabilir. Fiyatın kısa sürede 1.240 dolara kadar sert düşüş yaşaması ve 1.250'de bile güçlü tepki alımlarının gelmemesi ileride fiyatın 1.220-1.270 bandında gidip gelmesine sebep olabilir. Başkan adayı Donald Trump'ın anketlerde yeniden öne geçmesi altını destekleyebilir. Fakat hafta sonu ABD'de gerçekleşen başkanlık münazarasında Clinton'ın tekrardan Trump'a karşı galip geldiğini belirtmekte fayda var. Bununla birlikte Fed'in aralık ayı faiz artışı ihtimalinin artması gündeme geleceğinden altındaki gevşemeyle fiyat 1.220'ye doğru sürüklenebilir. Gram altında da bir süreliğine 118,00'e yakın fiyatlarda alıcı, 125,00'e yakın fiyatlarda da satıcı gelebilir.'
Kaynak: AA