Üreten Kadınlara Kooperatifçilik Ve Girişimcilik Eğitimi

Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından, kadınların iş gücüne katılımını sağlamak ve ekonomiye katkısını artırabilmek için başlatılan 'Üreten Kadın Projesi'nde yer alacak kadınlara girişimcilik ve kooperatifçilik eğitimi verildi.

ATB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen eğitim programı, Antalya Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Alman Kooperatifleri Konfederasyonu'ndan (DGRV) uzmanlar Arzu Gözel ile Selahattin Kumlu tarafından verilen eğitimde kadınlara girişimcilik ve kooperatifçilik anlatıldı.

Eğitim programının açılışına, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Abdullah Emir ile Antalya Ticaret İl Müdür Vekili Muzaffer Gedik katıldı.

Burada konuşan Çandır, özellikle tarımsal üretimin her aşamasında kadın eli olduğunu belirterek, kadınların aktif olarak iş gücüne katılımının sağlanması gerektiğini söyledi.

Kadın girişimciliğinin teşvikinde kooperatifçiliğin iyi bir model olduğunu kaydeden Çandır, 'Üretin Kadın Projesi'nin bu düşüncelerle ortaya çıktığını anlattı.

Çandır, projenin Türkiye'nin ihmal ettiği kooperatifçiliğin canlanması ve kadınların iş, aş sahibi olmasında önemli rol oynayacağını dile getirerek şöyle devam etti:

'Verilecek eğitimin sonunda hayata geçirilecek yapı ile yeni başarı hikayeleri yazılabilecek. Borsa olarak kooperatif eğitimi alan kadınlarımızın üretimi için fiziki altyapı hazırlayıp, onları yöresel ürün üretimi konusunda teşvik etmek istiyoruz. Ürünün seçilmesi, üretimi, satış ve pazarlamayla ilgili sorun olmaz. Sadece birlikte hareket etme kültürü gelişmiş kadınlarımızın birlikte üretip paylaşmada kararlı davranması gerekiyor. Bu işe gönül verecek, birlikte üretip birlikte kazanacak kadınlarımızla Zeytinpark'ta bir atölye kurmayı planlıyoruz. Zeytinpark'ta üretilecek ürünler daha sonra kentin çeşitli yerlerinde satışa sunulup hem kent ekonomisi hem kadınlarımızın ekonomisini canlandırmak nihai hedefimiz.'

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Abdullah Emir de dünyada yoksullukla mücadele ve istihdamın artırılması çalışmalarında kooperatifçiliğin ön plana çıktığını belirterek, 'Kooperatifçilik iyi bir ekonomik kalkınma aracı olarak karşımıza çıkıyor.' dedi.

İyi kooperatifçilik örneklerinin gelişmiş ülkelerde uygulandığına dikkati çeken Emir, 'Birlikte iş yapma kültürü konusunda uygulama örneklerimiz az. Bu örnekleri çoğaltmamız gerekiyor. Birlikten kuvvet doğar. Girişimcilik için öncelikle cesaret kabiliyet ve bilgi gerekiyor.' ifadesini kullandı.

Emir, ATB'nin öncülüğünde başlatılan kooperatifçilik eğitiminin kadınların iş gücüne katılımını artıracağını kaydetti.

İki gün süren eğitimin ardından katılımcı kadınlara sertifikaları verildi. On sekiz ay sürecek proje çerçevesinde kadınların ürettiği ürünlerin marka ve tanıtım faaliyetleri yapılacak, ardından da en az 5 ilde satışı sağlanacak.

Kaynak: AA