TÜBA Başkanı Acar Açıklaması

'TÜBA, AASSA'nın 2016 genel kuruluna ve küresel bir sorun olan 'mülteciler ve göçmenler' konulu uluslararası sempozyuma ev sahipliği yapacak'.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA'nın, Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliğinin (AASSA) 2016 genel kuruluna ve küresel bir sorun olan 'mülteciler ve göçmenler' konulu uluslararası sempozyuma ev sahipliği yapacağını bildirdi.

Acar, yazılı açıklamasında, AASSA işbirliği ve Akademiler Arası Ortaklık (IAP) desteği ile düzenlenen 'Mülteciler ve Göçmenler: Küresel Bir Sorun Mu Yoksa Bir Fırsat Mı?' konulu uluslararası sempozyum ve AASSA Genel Kurul Toplantısı'nın 20-23 Ekim'de Ankara Green Park Hotel'de gerçekleştirileceğini belirtti.

Ortadoğu ve dünyanın diğer bölgelerindeki son çatışmaların, mülteciler, sığınmacılar, yerinden edilmiş kişiler ve göçmenlerin sayısında büyük bir artışa yol açtığına dikkati çeken Acar, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) verilerine göre dünya genelinde uluslararası göçmen sayısının, 2015 itibarıyla 244 milyona ulaştığını kaydetti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine (UNHCR) göre 2014 sonunda dünya genelinde zorla yerinden edilmiş insanların sayısının, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en yüksek seviyeye, 59,5 milyona ulaştığına işaret eden Acar, 'Bunların 19,5 milyonu kayıtlı mültecilerden, 1,8 milyonu sığınmacılardan ve 38,2 milyonu yerinden edilmiş kişilerden oluşuyor. Suriyeli mültecilerin sayısı Afgan mültecileri geçerek en büyük mülteci grubunu oluşturdu. 2016 mart ayı itibarıyla Türkiye, 3 milyonun üzerinde Suriye ve Irak kökenli mülteciyle dünyada en çok mülteciyi barındıran ülke konumuna geldi ve mültecilere yardım için yaklaşık 9 milyar dolar harcadı. Rakamlar, mültecilerin ve göçmenlerin küresel bir sorunun ötesinde 'küresel bir sosyal bir felaket' haline geldiğini açıkça gösteriyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Acar, AASSA ve TÜBA tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyumda, ülke ve bölge açısından güncel bir sorun olan 'göç ve göçmenler' konusunun kapsamlı şekilde ele alınacağını, ulaşılacak sonuçların ulusal ve uluslararası kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.

Acar, aynı tarihlerde Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademileri Birliği Genel Kurulu ve 'Türk Dünyasında Akademik İş Birliği' konulu bilimsel toplantının da TÜBA'nın ev sahipliğiyle gerçekleştirileceğini de aktardı.
Kaynak: AA