Tepebaşı Belediyesi, 615 Ton Atık Yağı Geri Dönüşüme Kazandırdı

Tepebaşı Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, geri dönüşüm çalışmalarının en önemli halkalarından biri olan atık yağlar konusunda büyük hassasiyet gösteriyor. Bölge genelinde şimdiye kadar 615 ton atık yağın geri dönüşüme kazandırıldığı bildirildi.

Tepebaşı Belediyesi, 615 Ton Atık Yağı Geri Dönüşüme Kazandırdı
2010 yılı ağustos ayı tarihi itibariyle Tepebaşı Belediyesi’nin öncülüğünde tüm Eskişehir’de başlatılan “Bitkisel Atık Yağların Geri Kazanımı Uygulaması” çerçevesinde Tepebaşı ilçesindeki lokantalar, oteller, yemekhaneler, eğlence yerleri, sanayi mutfakları, hazır yemek üretimi yapan firmalar ve diğer atık yağ üreten işletmelerde gerekli denetimler yapılarak, bu konuda işletmeler bilgilendirildi. 2013 yıl sonu itibariyle de hanelere yönelik bilgilendirme çalışmaları 51 mahallede tamamlandı.

Bölge genelinde 260 toplama noktası

Konutlardan bitkisel atık yağların toplanması çalışmalarında ise başta okullar, muhtarlıklar, beldeevleri, siteler ve camiler olmak üzere 260 toplama noktası oluşturuldu. Böylelikle evlerinde bitkisel atık yağlarını biriktiren vatandaşlar, toplama noktalarına bitkisel atık yağlarını teslim etmeye başladılar. Okullarda yürütülen çevre eğitimlerinde bitkisel atık yağlara da vurgu yapılarak küçük yaşlardan itibaren bilinç kazandırılmaya ve böylelikle ailelere ulaşılması hedeflendi. Şimdiye kadar 167 okulda 16 bin 842 öğrenciye ulaşarak bitkisel atık yağ bilgilendirilmesi okullar aracılığıyla yapıldı.

İlk zamanlara göre yıllık 120 tonluk artış görüldü

Tepebaşı Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmalar ve vatandaşların da bu konuda daha hassas davranmaları sonucunda 2010 yılından bu zamana kadar, toplanan bitkisel atık yağ rakamlarında olumlu geri dönüşler alınmaya başladı.

2010 yılında 33 ton bitkisel atık yağ toplanırken, 2015 yılında bu rakam 134 tona yükselirken, 2016 yılında ise 150-160 tonlara yükseleceği öngörülmektedir. Tepebaşı ilçesinde 2010 yılından bu yana bitkisel atık yağ toplama rakamında yaklaşık 120 tonluk bir artış yakalandı.

Şimdiye kadar 615 ton atık yağ toplandı

Atık bitkisel yağların geri dönüştürülmesi ekonomik açıdan önem arz etmektedir. Küresel ısınmaya karşı mücadele aracı olabilmesi gibi ekonomik ve çevresel avantajları olan bitkisel atık yağlar, 2010 yılından bu güne kadar yaklaşık 615 ton bitkisel atık yağ toplanarak, yaklaşık bin 800 ton karbondioksit salınımı engellenmiş oldu.
Kaynak: İHA