Sağlık Müdürü Selvi'den Konserve Ve Turşu Uyarısı

Kırklareli Sağlık Müdürü Fatih Selvi, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için konserve ve turşu yaparken de tüketirken de dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu bildirdi.

Selvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşan kış mevsimi nedeniyle ev hanımlarının konserve ile turşu hazırlıklarını sürdürdüklerini belirtti.

Bilinçsiz şekilde yapılan konser ve turşuların çok şiddetli seyreden gıda zehirlenmelerine neden olabileceğini ifade eden Selvi, konserve ve turşuların çok dikkatli ve bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğini aktardı.

Konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar kullanılması gerektiğini aktaran Selvi, şöyle devam etti:

'Sağlıklı bir hayat sürdürmek için yeterli ve dengeli beslenmek gereklidir. Yeterli ve dengeli beslenmenin ön koşullarından biri tüketilen besinlerde dört ana besin grubu göz önüne alınarak çeşitliliği sağlamaktır. Özellikle kış aylarında, besinlerde çeşitliliği sağlamak, lezzet ve görünüm bakımından tüketilebilirliği artırmak, besinlerin hazırlanmasında ve pişirilmesinde zaman tasarrufu ve ekonomi sağlamak amacıyla konserve besinlerin tüketimi artmaktadır. Evde yapılan konserve besinler tüketilmeden önce mutlaka kontrol edilmelidir. Kavanoz kapağının şişmemesi, kenar kısımlardan sızıntı yapmaması, kapak açılırken suyun fışkırmaması ve kendine has koku ve renkte olmasına dikkat edilmelidir.'

Konserve ve turşu yapımında, yiyeceklerin hava ile temasını en az düzeyde tutan temiz kaplar kullanılması ve yiyeceklerin hazırlanırken çok iyi ayıklanması ve yıkanması gerektiğine işaret eden Selvi, şunları aktardı:

'Turşu, oluşumu beklenirken, güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Ayrıca salamuranın seviyesi sebzeleri örtecek miktarda olmalı ve tüketilene kadar bu şekilde saklanmalıdır. Ancak günlük tuz tüketiminin 5 gramında altında olması önerildiğinden tuz tüketiminin azaltılması için tuz içeriği yüksek turşu tüketiminden uzak durulmalı ya da çok az ve seyrek tüketilmelidir. Özellikle hipertansiyonu, kronik böbrek yetmezliği olanlar ve kalp damar hastalarının ve ödemi bulunan kişilerin, bebek ve çocukların tuz içeriği yüksek turşu ve diğer salamura besinleri tüketmekten kaçınmaları sağlık açısından önemlidir.'

Kaynak: AA