Rize'deki 'Usulsüz Dinleme' Davası

'Usulsüz dinleme' iddialarıyla ilgili 16 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Rize'de 'usulsüz dinleme' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 16 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Rize Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın beşinci duruşmasına, tutuksuz 16 sanıktan 5'i, dönemin İl Garnizon Komutan Yardımcısı Jandarma İstihbarat Müdürü mağdur Ali G. ve müştekilerden Zeki Mayi'nin avukatı katıldı. Bazı sanıkların 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında tutuklandığı öğrenildi.

Mağdur Ali G. aşırı sağ ulusalcılık faaliyetleri kapsamında dinlenmesinden dolayı kimseden şikayetçi olmadığını, daha öncede İzmir'de yürütülen askeri casusluk kapsamında kendisinin dinlendiğini ve hakkında takipsizlik kararı verildiğini belirtti.

Dinlendiği dönemde alay komutan yardımcısı olarak görev yaptığını vurgulayan Ali G. 'Bu süre içerisinde istihbarat müdürlüğünü de yürüttüm. Bu görevim süresince kimseyi yönlendirmedim, kimseyi herhangi bir faaliyete teşvik etmedim. Dinlenmekten rahatsız değilim. Beni istedikleri kadar dinleyebilirler. Hiçbir korkum yok.' dedi.

Sanık İsmail Alper Gülabioğlu, duruşmada mağdur Ali G'den 'Jandarmada yürütülen askeri önleme dinleme dosyalarının ne kadarı adliyeye yansıdı?' şeklinde soru yöneltilmesini istemesi üzerine, 'Şimdi ne kadarı yansıdı hatırlamıyorum ama yapılan çalışmalarda adliyeye taşınan da taşınmayan da olmuştur. Bunun için bir oran vermem mümkün değil. Emekli olduğum için hatırlamıyorum.' ifadelerini kullandı.

Gülabioğlu, ayrıca Pazar Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen ve kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele şube müdürlüğünce hazırlanan bir davanın dosyaya dahil edilemeyeceğini bunun için bir sonraki duruşmada gerekli belgeleri sunacaklarını da sözlerine ekledi.

Sanıklar Ali Burnaz ve Gülbey Kutun verilen bir emri yerine getirdiklerini ve dosyalarının örgütlü suç kapsamında ayrılmasını isterken, Şenol Kıroğlu ise Ankara'da kursta olduğu bir dönemde 'Dinleme Masası'nda görev yaptığı için bu dönemde yapılan dinlemede adının geçtiğini, bunu imha belgesinde imzasının bulunmadığını göstererek ispatlayabileceğini kaydetti.

Savunmaların ardından dosyadaki eksiklerin giderilmesi için mahkeme duruşmayı erteledi.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının 'usulsüz dinleme' iddialarına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında hazırladığı iddianame, 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş ancak dava hakkında 'yetkisizlik' kararı verilerek Rize'ye gönderilmişti.
Kaynak: AA