Nijerya'da Şiilere Yönelik Operasyon

Yasa dışı ilan edilen Şii Nijerya İslam Hareketi, mensuplarının gözaltına alındığını iddia etti.

Nijerya'da yasa dışı ilan edilen Şii Nijerya İslam Hareketi (IMN), Nijerya hükümetinin hareket üyelerini gözaltına aldığını ileri sürdü.

IMN sözcüsü İbrahim Musa tarafından imzalanan bildiride, harekete Kaduna eyaletinde düzenlenen operasyonda güvenlik güçlerinin, aralarında kadın ve çocukların da olduğu grup üyelerine göz yaşartıcı gaz ve sopalarla müdahale ettiği belirtildi.

Nijeryalı yetkililerin hareket üyelerini yasal dayanak olmadan alıkoymakla suçlandığı bildiride, alıkonulanlar arasında IMN üyesi bir aileden 8 kişinin bulunduğu ifade edildi.

IMN, kaç hareket üyesinin gözaltına alındığıyla ilgili net bir sayı vermezken, Kaduna eyaleti yetkilileri bildiride yer alan iddialarla ilgili açıklama yapmadı.

Genelkurmay Başkanına suikast girişiminde bulunmakla suçlanan IMN yasa dışı ilan edildikten 2 gün sonra sözcüsü İbrahim Musa için tutuklama emri çıkarılmıştı.

Nijerya ordusu, Şiilerin 12 Aralık 2015'te General Tukur Buratai'nin konvoyunun geçişini engellemesi üzerine Kaduna'ya bağlı Zaria kentindeki Bakiyyetullah Hüseyniyesi'ne operasyon düzenlemişti. Ordu operasyonda sadece 7 kişinin öldüğünü, IMN de en az 700 üyesinin öldürüldüğünü iddia etmişti.

Yetkililer nisan ayında yaptıkları açıklamada, operasyonda öldürülen 347 kişinin cesedinin toplu halde gömüldüğünü itiraf etmişti.

Nijerya'daki yaklaşık 80 milyonluk Müslüman nüfusun 4 ila 6 milyonunu oluşturan Şiilerin çoğunluğu, ülkenin kuzeyinde Kano, Sokoto ve Kaduna eyaletlerinde yaşıyor.

Kaynak: AA